EXPOZITIE AFIȘE

Ne face plăcere să vă invităm la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde puteți vizita expoziția Galeria cu afișeAnii începutului: 2004-2007. Majoritatea afișelor expuse au fost realizate la Editura Ars Docendi, răspunzând propunerilor expozanților sau autorilor.

Aceasta este prima dintr-o serie retrospectivă de așezări pe simeze ale afișelor celor mai importante evenimente desfășurate aici începând cu 3 iulie 2004, data deschiderii primei expoziții, respectiv a inaugurării Galeriei în cadrul Pristavu Center. Toate evenimentele expoziționale și culturale sunt marcate pe site-ul Galeriei.

Până în prezent s-au succedat 250 de evenimente care, păstrând cadrul și standardul expozițional al unei galerii de artă, s-au caracterizat și printr-o anumită diversitate: artă plastică cu precădere, fotografie, etnografie, artă religioasă, lansări de carte, întâlniri muzicale, teatrale ș.a., multe dintre ele având autori și protagoniști cu recunoaștere națională sau internațională.

Manifestarea actuală cuprinde afișe ale evenimentelor din primii ani, perioadă în care a început constituirea memoriei și istoriei acesteia. Încercăm să intrăm în așa-zisa „nouă normalitate”, continuând tradiția Galeriei și raportându-ne la vechea normalitate, cea de dinaintea pandemiei*. Luni bune, nici aici nu s-au mai putut programa vernisaje, lansări de carte etc. De aceea, am ales o altfel de expoziție, care să le reunească pe cele din primii ani și să ne aducă aminte cum era înainte, când, așa cum inspirat spunea cineva, „eram fericiți și nu știam”.

Privind în urmă prin intermediul afișelor, ne putem (re)întâlni cu deja vechii prieteni și colaboratori ai Galeriei: membri ai mai multor filiale UAP din România, ai Cenaclului „I.D. Negulici”, oameni de cultură, scriitori, actori, artiști fotografi, meșteri populari, colecționari sau studenți, pe atunci, de la UNArte și de la UNATC etc. Unii dintre ei ne privesc de dincolo. Avem acum prilejul să le trimitem aplauzele noastre.

Expoziția va fi deschisă în perioada august-septembrie 2020, putând fi vizitată începând cu data de 27 august – bineînțeles, cu respectarea normelor legale și a restricțiilor generate de situația actuală.

 

„Fără frică în noul an!” a fost urarea dintre ani a realizatorului acestei expoziții (subsemnatul)Chiar că am avut și avem nevoie de curaj în acest an. Și de speranță.

2020-08-27

EVOCĂRI

Sâmbătă 22 februarie 2020ora 11:30Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evocări.

Prima, intitulată Remember Egon Schiele. File dintr-un album de odinioară, este prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea pictorului. Proiectul, propus și realizat de artistul plastic Bob Nicolescu, cuprinde o trecere în revistă a biografiei, a etapelor artistice și a unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Schiele.

 

Egon Schiele – repere biografice

1890: Egon Schiele se naște la Tulln, lângă Viena.

1906: Se înscrie la Academia de Arte Frumoase de la Viena. În această perioadă, stilul îi este influențat de mișcarea artistică „Secesiunea Vieneză” și în special de Gustav Klimt.

1909: Pune bazele Neukunstgruppe (Grupul Noii Arte) și realizează o serie de desene, portrete și nuduri.

1910: Se împrietenește și colaborează cu scriitorul și criticul de artă Arthur Roessler și cu colecționarul Carl Reininghaus. Pictează peisaje simboliste și cu teme citadine.

1915: Se căsătorește cu Edith Harms, căreia îi realizează numeroase portrete. Este mobilizat lângă Viena, la supravegherea prizonierilor de război. Continuă să picteze și să participe la expoziții.

1916: Se mută la Viena, unde colaborează la revista Der Anbruch și plănuiește înființarea unei asociații libere de artiști, printre care Schönberg, Klimt și Altenberg.

1918: Secesiunea Vieneză îl invită să expună. Moare la 28 de ani, de gripă spaniolă.

Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei plastice vieneze moderne.

 

Cea de-a doua evocare, cu titlul Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 - 4 noiembrie 1970). De 50 de ani tot împreună, marchează începutul unor manifestări dedicate împlinirii în acest an a unei jumătăți de veac de la „retragerea sa în culise”. Reîntâlnirea de ziua lui (22 februarie) își propune spicuiri din paginile jurnalului său de Câmpulung, aflat în curs de apariție. Proiectul a fost susținut încă de la început de Bogdan Mușatescu, fiul dramaturgului, o parte apărând cu sprijinul acestuia în 2003, la Editura Ars Docendi, sub titlul Câmpulungul lui Mușatescu.

„Când eram elev al gimnaziului «Dinicu Golescu» din Câmpulung, aveam – brodat cu fir de aur – numărul 123 pe gulerul înalt și țanțoș al vestonului de uniformă (…). Aveam, deci, o calitate precisă (elev) și o identitate însemnată, matematic, pe guler (123), pe care le regret astăzi, când – eliberat de ele – nu mă mai strigă decât trecutul la catalog.”

(Tudor Mușatescu, însemnare din 18 februarie 1951)

 

 

            Vă așteptăm.

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta


2020-02-18
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.