CORINA PETCULESCU

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește, începând de sâmbătă 12.12.2020, expoziția Izvoade sau cum ia naștere icoana pe sticlă.
Expune Corina Petculescu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România.
Artista este absolventă a Universității Naționale de Arte, secția Artă monumentală, clasa prof. Ion Grigore, promoția 1998.
Din 1996 și până în prezent a participat la cele mai importante expoziții de artă religioasă, conservare și restaurare, cu precădere la cele dedicate icoanei pe sticlă, domeniu în care s-a consacrat național și internațional.
A fost și este o prezență constantă la evenimentele organizate de Muzeul Național al Țăranului Român, începuturile colaborării cu prestigioasa instituție fiindu-i marcate de sprijinul regretaților Horia Bernea și Irina Nicolau.

„Corina Petculescu, iconar cu un solid background artistic, este unul dintre puținii care recuperează meșteșugul icoanei, întorcându-se cu fidelitate la canon și la modelele vechilor școli de iconari din Transilvania: Savu Moga, Matei Å¢îmforea, Ioan Pop, centrul de la Nicula, și reconstituie suportul original al icoanei folosind glaja, sticla manufacturată prin suflare, profile de rame și tipare vechi, izvoade desenate direct după icoanele originale. Atelierul său este dublat de colecția personală de artă țărănească, imaginând un spațiu în care obiectul de patrimoniu alături de obiectul creat și de cel cotidian construiesc o relație armonioasă într-o locuire transfigurată de puterea imaginii sacre. (…) Cămășile femeiești, zgărdanele, scoarțele de Maramureș, icoanele pe glajă, sumanele de Bucovina, înfundate în lăzi de zestre, stând pe podea sau pe perete lângă desenele Mariei, toate poartă cu ele câte o poveste și o istorie de cel puțin 25 de ani, de când au început să fie așezate împreună.” (Lila Passima, site MȚR)

„Izvodul este modelul, manuscrisul, originalul pe care îl folosește iconarul atunci când începe desenul unei icoane pe sticlă. Putea fi transmis sau moștenit. Sursele inspirației iconarilor din trecut erau litografiile, frescele din biserici sau imaginația/creativitatea fiecăruia dintre ei, în funcție de talent și pricepere. Izvodul în sine este desenul în creion pe o hârtie mai subțire, care ulterior, prin ungerea cu ulei, devine transparentă. Este ideal să fie rezultatul unui studiu, chiar după o icoană veche (cea mai bună documentare se face într-un muzeu) sau după o imagine a unei icoane vechi reproduse într-un album de artă. (…) Respect canonul, pentru că și icoana pe sticlă are un canon, ca și icoana pe lemn. Are un duh al ei… Ce înseamnă practic canonul în icoana pe sticlă? Dacă respecți izvodul icoanei vechi, ai respectat canonul.” (Corina Petculescu)

Expoziția, compusă din izvoade, icoane pe sticlă și elemente de mobilier țărănesc pictat, va fi deschisă în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. Vizitarea ei se face cu respectarea restricțiilor și reglementărilor legale pentru spații închise, specifice perioadei de pandemie, aplicate și afișate în clădirea care găzduiește și galeria.


 

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2020-12-14

EXPOZITIE AFIȘE

Ne face plăcere să vă invităm la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde puteți vizita expoziția Galeria cu afișeAnii începutului: 2004-2007. Majoritatea afișelor expuse au fost realizate la Editura Ars Docendi, răspunzând propunerilor expozanților sau autorilor.

Aceasta este prima dintr-o serie retrospectivă de așezări pe simeze ale afișelor celor mai importante evenimente desfășurate aici începând cu 3 iulie 2004, data deschiderii primei expoziții, respectiv a inaugurării Galeriei în cadrul Pristavu Center. Toate evenimentele expoziționale și culturale sunt marcate pe site-ul Galeriei.

Până în prezent s-au succedat 250 de evenimente care, păstrând cadrul și standardul expozițional al unei galerii de artă, s-au caracterizat și printr-o anumită diversitate: artă plastică cu precădere, fotografie, etnografie, artă religioasă, lansări de carte, întâlniri muzicale, teatrale ș.a., multe dintre ele având autori și protagoniști cu recunoaștere națională sau internațională.

Manifestarea actuală cuprinde afișe ale evenimentelor din primii ani, perioadă în care a început constituirea memoriei și istoriei acesteia. Încercăm să intrăm în așa-zisa „nouă normalitate”, continuând tradiția Galeriei și raportându-ne la vechea normalitate, cea de dinaintea pandemiei*. Luni bune, nici aici nu s-au mai putut programa vernisaje, lansări de carte etc. De aceea, am ales o altfel de expoziție, care să le reunească pe cele din primii ani și să ne aducă aminte cum era înainte, când, așa cum inspirat spunea cineva, „eram fericiți și nu știam”.

Privind în urmă prin intermediul afișelor, ne putem (re)întâlni cu deja vechii prieteni și colaboratori ai Galeriei: membri ai mai multor filiale UAP din România, ai Cenaclului „I.D. Negulici”, oameni de cultură, scriitori, actori, artiști fotografi, meșteri populari, colecționari sau studenți, pe atunci, de la UNArte și de la UNATC etc. Unii dintre ei ne privesc de dincolo. Avem acum prilejul să le trimitem aplauzele noastre.

Expoziția va fi deschisă în perioada august-septembrie 2020, putând fi vizitată începând cu data de 27 august – bineînțeles, cu respectarea normelor legale și a restricțiilor generate de situația actuală.

 

„Fără frică în noul an!” a fost urarea dintre ani a realizatorului acestei expoziții (subsemnatul)Chiar că am avut și avem nevoie de curaj în acest an. Și de speranță.

2020-08-27

EVOCĂRI

Sâmbătă 22 februarie 2020ora 11:30Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evocări.

Prima, intitulată Remember Egon Schiele. File dintr-un album de odinioară, este prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea pictorului. Proiectul, propus și realizat de artistul plastic Bob Nicolescu, cuprinde o trecere în revistă a biografiei, a etapelor artistice și a unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Schiele.

 

Egon Schiele – repere biografice

1890: Egon Schiele se naște la Tulln, lângă Viena.

1906: Se înscrie la Academia de Arte Frumoase de la Viena. În această perioadă, stilul îi este influențat de mișcarea artistică „Secesiunea Vieneză” și în special de Gustav Klimt.

1909: Pune bazele Neukunstgruppe (Grupul Noii Arte) și realizează o serie de desene, portrete și nuduri.

1910: Se împrietenește și colaborează cu scriitorul și criticul de artă Arthur Roessler și cu colecționarul Carl Reininghaus. Pictează peisaje simboliste și cu teme citadine.

1915: Se căsătorește cu Edith Harms, căreia îi realizează numeroase portrete. Este mobilizat lângă Viena, la supravegherea prizonierilor de război. Continuă să picteze și să participe la expoziții.

1916: Se mută la Viena, unde colaborează la revista Der Anbruch și plănuiește înființarea unei asociații libere de artiști, printre care Schönberg, Klimt și Altenberg.

1918: Secesiunea Vieneză îl invită să expună. Moare la 28 de ani, de gripă spaniolă.

Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei plastice vieneze moderne.

 

Cea de-a doua evocare, cu titlul Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 - 4 noiembrie 1970). De 50 de ani tot împreună, marchează începutul unor manifestări dedicate împlinirii în acest an a unei jumătăți de veac de la „retragerea sa în culise”. Reîntâlnirea de ziua lui (22 februarie) își propune spicuiri din paginile jurnalului său de Câmpulung, aflat în curs de apariție. Proiectul a fost susținut încă de la început de Bogdan Mușatescu, fiul dramaturgului, o parte apărând cu sprijinul acestuia în 2003, la Editura Ars Docendi, sub titlul Câmpulungul lui Mușatescu.

„Când eram elev al gimnaziului «Dinicu Golescu» din Câmpulung, aveam – brodat cu fir de aur – numărul 123 pe gulerul înalt și țanțoș al vestonului de uniformă (…). Aveam, deci, o calitate precisă (elev) și o identitate însemnată, matematic, pe guler (123), pe care le regret astăzi, când – eliberat de ele – nu mă mai strigă decât trecutul la catalog.”

(Tudor Mușatescu, însemnare din 18 februarie 1951)

 

 

            Vă așteptăm.

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta


2020-02-18
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.