EXPOZIȚIE ”TUDOR MUȘATESCU”

Joi, 21 decembrie  2023, ora15, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește două evenimente. 
In prima parte a întâlnirii va avea loc deschiderea expoziției  „Tudor Mușatescu 2023", marcând 120 de ani de la nașterea scriitorului (1903, Câmpulung - 1970, București) și 90 de ani de la publicarea primei ediții a volumului Titanic Vals (Editura Adevărul S.A., București, 1933). 
Pe simezele galeriei vor fi expuse imagini de la prima reprezentație a comediei Titanic Vals pe scena Teatrului Național din București (21 noiembrie 1932), reproduceri ale ilustrațiilor volumului Titanic Vals (prima ediție),  portrete - caricaturi ale unor actori,  personaje în comediile sale, realizate de graficianul Bogdan Petry. (Expoziția va fi deschisă  până pe data de 27 ianuarie 2024; realizator: Ioan Crăciun, curatorul galeriei).
 
Partea a doua a întâlnirii se va desfășura sub genericul „Câmpulung - cărți vechi, cărți rare (1750 - 1950)". Împreună cu profesorul și scriitorul Adrian Săvoiu, invitat la eveniment, vom face scurte prezentări ale unor volume de referință, în prime ediții, legate de spațiul cultural muscelean prin tematică și/sau autor. Vom aduce din biblioteca personală volume de colecție, monografii, antologii, cărți de istoria artei și de artă decorativă tradițională,  reeditări ale unor albume de fotografii realizate artizanal etc.
 
Vă așteptăm!

2023-12-19

10 pentru Câmpulung

Sâmbătă, 25 noiembrie 2023, ora 12, Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evenimente: vernisajul expoziției itinerante de pictură „10 pentru Câmpulung", cu prezențe anterioare la Pitești și Târgoviște, și lansarea volumului „Culoare și poezie".
 
Protagoniștii expoziției organizate în colaborare cu Asociația „Artă, Cultură și Educație" din Câmpulung sunt  artiști plastici cu o cotă națională recunoscută sau cu vizibilitate în zonele pe care le reprezintă, cu participări importante la expoziții personale și/sau colective, la tabere de creație, simpozioane, saloane de artă: Galina Vieru (Chișinău), Mihai Șerbănescu (Târgoviște), Mihai Marin Cârstea (București), Antoneta Cocoș Andreescu (Craiova), Grigore Stan ( Târgoviște), Maria Coman (Târgoviște), Valentin Buliga (Târgoviște), Liviu Florian Cioacă (Câmpulung), Rodica Neleț (Câmpulung), Ana Maria Mihalcea (Câmpulung). 
Partenerii organizatorilor sunt Uniunea Artiștilor Plastici din România, Asociația Localităților și Zonelor istorice și de Artă din România și Galeria „Framing Art” din Târgoviște. 
Expoziția este deschisă în perioada 25 noiembrie - 15 decembrie 2023.
 
Volumul „Culoare și poezie" reunește versuri de Pavel Iacob, un foarte interesant poet aflat la debut, și ilustrații dedicate, semnate de cunoscuții artiști plastici Mihai Șerbănescu, Antoneta Cocoș Andreescu și Liviu Florian Cioacă. Este prefațat, scurt și la obiect,  de scriitorul Sorin Durdun și, original și jucăuș, de „Irina și Jon", adică de Irina Botea Bucan și Jon Dean, artiști vizuali. Tehnoredactarea îi aparține lui Marius Ovidiu Bascacov, director al Editurii „Sui Generis" din Câmpulung. (Ioan Crăciun, curator al Galeriei Arta)
 
Vă așteptăm!
 

2023-11-22

Mara DIACONU

Incepând de vineri, 20 octombrie 2023 (vernisaj ora 15), Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția de pictură ANATOMII, EXPRESII, FORME.  Expune Mara Diaconu, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din România, secția Grafică, avându-i ca invitați pe  Sidonius Ionescu și pe Ada Gugonea, doi artiști din generația mai tânără,  dar având deja poziții consolidate în plastica argeșeană și națională.
Absolventă în1972 a Facultății de Arte Plastice  (Universitatea din Iași) si apoi a Institutului „Nicolae Grigorescu" din București, secția Grafică, Mara Diaconu si-a construit un traseu artistic de excepție între atelier/șevalet și catedră (Liceul de Artă Dinu Lipatti, Pitești). Acest traseu este acompaniat de un lung șir de expoziții, simpozioane, premieri și aprecieri care, toate, subliniază calitățile lucrărilor, ale artistului și omului Mara Diaconu: profesionalism, fantezie, delicatețe, sensibilitate, echilibru ș.a., toate la superlativ.
 
Nume cu sonoritate specială în plastica națională și internațională, Mara Diaconu transformă în sărbătoare fiecare expoziție pe care o deschide, adaugă valoare artistică certă fiecărei colecții private sau de stat care deține lucrări ale sale. 
O dată la câțiva ani ne bucurăm de prezența sa în Galeria Arta din Câmpulung, oraș de care este  legată pentru totdeauna și a cărui moștenire culturală o  resimte ca pe o "boierie" a spiritului.
 
Sidonius Ionescu și Ada Gugonea sunt absolvenți în 2009 ai UNARTE București, Sidonius al secției de Grafică  cu master în același domeniu, iar Ada a secției de Sculptură, cu master în pedagogia artei. Amândoi sunt artiști plastici plurivalenți, având în spate expoziții, competiții de artă, evenimente culturale naționale. Abordează atât specialități și tehnici tradiționale, cât și mai noi ori de graniță: industrii creative, design interior/exterior, fashion design,  concepte noi în fotografie și industria scenografiei, artă digitală ș.a. In prezent sunt profesori la Centrul de Artă din Pitești „Atelier de Creație - Art Society", pe care l-au și fondat.
 
Expoziția, care va fi prezentată de artiștii plastici Radu Adrian și Bogdan Petry, cuprinde lucrări din ultima perioadă de creație a celor trei expozanți și va fi deschisă între 20 octombrie și 19 noiembrie 2023. (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)
 
 Vă așteptăm.
 
 

2023-10-31

Fondatori cenaclu

Începând din data de 16 septembrie 2023, vernisajul având loc la ora 11.30, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția ARTĂ PLASTICĂ LA CÂMPULUNG MUSCEL. În memoria fondatorilor Cenaclului „I. D. Negulici”.
Gândită în cadrul unui proiect mai larg, manifestarea este organizată de Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici" din Câmpulung. Înființată în anul 2022 ca entitate cu personalitate juridică, asociația s-a constituit preponderent pe structura cunoscutului cenaclu (membri, arhivă, patrimoniu), propunându-și să conserve moștenirea acestuia, datând din 1970, și să continue, alături de celelalte instituții de cultură locale, o  tradiție fertilă.
Actuala inițiativă reprezintă un demers lăudabil și deloc facil, presupunând un efort concertat pentru identificarea și, de foarte multe ori, pentru atragerea proprietarilor de lucrări alături de asociație în scopul propus. In fapt, la valoarea artistică a lucrărilor se adaugă o substanțială componentă  afectivă și istorică.
 
In acest context, în expoziție sunt expuse lucrări semnate de:
Alexandru DONICI, Ștefan CHIOREANU, Dalila lONESCU, Gheorghe NEGRU, Mircea CONSTANTINESCU, Pantelimon FLEȘARIU, Marian PETRY, Ecaterina ENESCU, Victoria PETRESCU, Maria PROCA - JINGA, Nicolae Constantinescu, Constantin COJANU, Gheorghe PAULIAN, Nelu CONSTANTIN, Ștefan THURY.
 
Deținătorilor lucrărilor de pe simeze (urmași ai celor comemorați, apropiați ai familiilor acestora, iubitori de artă) li se cuvin mulțumiri speciale, atât din partea organizatorilor cât și a comunității în care au trăit și au creat artiștii evocați, contribuind semnificativ la istoria plasticii locale.
 
Expoziția este deschisă în perioada 16 septembrie - 15 octombrie 2023. (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)
 
Vă așteptăm.
 
 

2023-10-31

Bogdan PETRY

 ÎNTREBĂRI" este titlul vizionarei expoziții de grafică umoristică deschise de graficianul Bogdan Petry la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, începând din 5 august 2023 (vernisaj: ora 11.30). 

Pe simeze se vor afla, operate estetic în maniera sa inconfundabilă - „simț enorm, văz monstruos”/„tai adânc, cos frumos" - , câteva portrete ale unor „nume grele” din cultură si știință, vizavi de posibile „fețe" ale viitorului, în fapt, o provocatoare propunere plastică și discursivă de prezentare a raportului dintre creativitatea umană și inteligența artificială.
Grafician și ilustrator de elită, unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români, având o impresionantă vizibilitate, cu background solid în animație și media, Bogdan Petry face parte de 22 de ani din redacția revistei Cațavencii (anterior Academia Cațavencu).
Este recent câștigător al concursului internațjonal de caricatură "Kalosin" (Muntenegru).
 
To be or not to be AI?
AI(n)voluția omului?
IArtificială, viitoarea Evă?
La început era cuvântul, la sfârșit va fi robotul?
Robotul, aidoma omului. Versus sau împreună?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și/ni le pune graficianul prin intermediul acestei expoziții. 
 
Una dintre vocile cele cele mai autorizate, și în acest domeniu, este cea a academicianului Gheorghe Păun („AI sau A nu I?" este titlul unuia dintre ultimele sale articole.). Matematician-informatician de anvergură internațională, inclus de Thompson Institute for Science Information in  categoria „highly cited researcher", inițiator al calculului celular/membrane computing ("sieteme P"), al modelului biologic al computerului ("calculatorul viu?"), este deopotrivă un foarte apreciat om de cultură și un scriitor prolific, cu un special simț al umorului (Pentru vremurile actuale recomandă mai degrabă dictonul „Follow the money!" decât tradiționalul „Cherchez la femme!"). Gheorghe Păun va fi prezent la întâlnire în postura de „AI referee": atât din perspectiva referinței științifice, cât și din cea a unui arbitru în arena  acestei atât de actuale și aprige dezbateri privind inteligența artificială.
 
Transformată într-un veritabil salon de „chirurgie" plastică, Galeria Arta își așteaptă vizitatorii. Eventualele cereri de operații estetice se pot trimite de către viitorii pacienți pe adresa lui Bogdan Petry (bpetrius@yahoo.com). Până pe 10 septembrie suntem la MINA lui!
 
Vă așteptăm!
Ioan Crăciun,
curator al Galeriei Arta 
 

2023-08-01

MEDITAȚIE

Sâmbătă, 24 iunie, ora 12, la Galeria Arta din Campulung Muscel, va avea loc vernisajul expoziției de pictură intitulată „Meditație" 
(peisaj și natură statică). 
Expun cinci împătimiți ai artelor vizuale, artiști plastici prin formație și/sau educație, dar mai ales prin vocație:
   -Mihaela Bălan, absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design, Secția murală, UNARTE București (2008), având activitate ca profesor de educație plastică și de organizator de ateliere și centre sociale de voluntariat pentru inițiere în pictură
   -Andrei Cotarcea, absolvent al Facultății de Arte, specializarea regie film și tv, Universitatea Hyperion (2016), autor și regizor de piese de teatru, filme de scurt metraj, spectacole-lectură, absolvent al Institutului Politehnic București, (1989)
   - Adina Cotarcea  studentă la Facultatea de Arte Plastice, Secția sculptură (anul II, master), UNARTE București
   -Florin Lungu, membru al echipei Anticariatului UNU din București, cu expertiză în piața de carte, artă și antichități, psihoterapeut, absolvent de Psihologie la Universitatea din București
    -Ionel Dâmboianu, artist plastic cu experiență și activitate de peste 40 de ani, absolvent al Școlii de Artă din Câmpulung (1975), in prezent coordonator al unui cerc de inițiere în desen și pictură
 
Expozanții au în portofoliu participări la expoziții, ateliere de creație și la alte evenimente artistice, multe dintre lucrările lor aflându-se în galerii de artă sau în colecții ale unor instituții sau persoane private. 
 
Vernisajul se va bucura de câte un cuvânt din partea a doi artiști plastici de largă recunoaștere națională: graficianul Bogdan Petry și sculptorul Radu Adrian.
 
Expoziția va fi deschisă in perioada 24 iunie - 14 iulie, 2023.
 
 Vă așteptăm.
 
 Ioan Crăciun,
 Curator al Galeriei Arta

2023-08-01
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.