Grigore Popescu Muscel

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 9 decembrie 2017, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de artă sacră semnată de Maria Popescu-Dragomir și Grigore Popescu-Muscel, pictori muraliști, reprezentanți de vârf ai artei iconografice românești și europene, membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. 

De-a lungul timpului, împreună cu soția sa, Maria Popescu-Dragomir, maestrul Grigore Popescu-Muscel a executat lucrări de conservare și restaurare a unor monumente istorice. De asemenea, este autorul picturilor monumentale din bisericile noi Adormirea Maicii Domnului a Mănăstirii Râmeț (jud. Alba); Sfânta Treime (comuna Baciu, jud. Cluj); Sfântul Mare Mucenic Dimitrie și Sfinții Martiri Brâncoveni de la Nürenberg a Mitropoliei Ortodoxe Române pentru Germania, Europa Centrală și de Nord; Izvorul Tămăduirii de la Mănăstirea Lainici (jud. Gorj); Sfântul Gheorghe Nou (București); Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului (Militari, București) și multe altele. În tot acest timp, Grigore Popescu-Muscel s-a implicat și în activitatea didactică în cadrul Patriarhiei Române pentru specializarea viitorilor pictori ai Bisericii Ortodoxe Române.

Reproducem în continuare câteva dintre aprecierile unor importanți oameni de cultură români: 

 O lumină plină de grație sfântă și o notă de apropiere se răspândește din pictura religioasă a lui Grigore Popescu. (Preot Prof. Dr. Dumitru Stăniloae) 

[Grigore Popescu-Muscel este] cel mai bun pictor bisericesc al României, știut de toți iubitorii acestui domeniu de artă. (Acad. Răzvan Teodorescu)

Pictor de biserici și iconar, Grigore Popescu creează cu mijloace proprii o pictură care, deși urmează tradiția bizantină, poartă amprenta unei puternice originalități. Sobru, precis, pitoresc, plin de poezie și eleganță, stilul lui depășește formulele clasice, înscriindu-se într-o picturalitate fascinantă.  (Prof. Dr. Ecaterina Cincheza-Buculei)

Expoziția va fi prezentată de către doamna Ana Dobjanschi, istoric de artă (Muzeul Național de Artă al României), și Luiza Barcan, critic de artă (realizator Radio Trinitas).

Expoziția va fi deschisă în perioada 9 decembrie 2017 – 15 ianuarie 2018.

Vă așteptăm.

 

 Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi

Curator al Galeriei Arta 

2017-12-06

expoziție ACCENTE

Ne face plăcere să vă invităm vineri 10 noiembrie 2017, ora 17.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de artă conceptuală Accente, semnată de Aurelia Sanda și Georgiana Poenaru (membre ale Uniunii Artiștilor Plastici, filiala Râmnicu Vâlcea).

 

Traiectoriile profesionale ale celor două artiste sunt punctate de expoziții personale notabile, de numeroase participări la expoziții de grup, naționale și internaționale. 


Expoziția actuală este concepută ca un dialog între doi artiști, generat de valorificarea plastică a spațiului care se creează pornind de la o temă dată și o idee comună. Accente pornește de la „zilnic”, cu tot ce înseamnă în viața unui om, mergând până la „conceptual”. 


„În «zilnic»-ul acesta arta transpare văzută sau nevăzută de noi; notăm, înregistrăm, observăm, schițăm, admirăm – un simplu obiect, lucru, colț –, avem o trăire, simțim, ne inspiră. Este vorba despre a aduce în fața publicului crâmpeie, accente ale unor trăiri legate de obiecte/materiale ieșite din uz, despre reciclarea și transformarea lor, dematerializarea și reducerea la estetic, cromatic, aparent fără elemente pitorești. E ca atunci când treci pe lângă o hârtie mototolită și îi observi frumusețea  nuanța, forma, grafica cutelor, singurătatea.” (Aurelia Sanda, Georgiana Poenaru)


Această expoziție este, în fapt, o transpunere a unor căutări ale artistelor pe plan profesional, un experiment conceptual comun, un liant între o lume „zilnică” și una plină de semnificații, dar ignorată.

 

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 11 noiembrie – 11 decembrie 2017.

 

Vă așteptăm.

 

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi

Curator al Galeriei Arta 

2017-11-08

LANSARE CARTE GHEORGHE PĂUN

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 4 noiembrie 2017, ora 11.30, la Galeria Arta  din Câmpulung Muscel, la o întâlnire cu 

academicianul Gheorghe Păun, eveniment prilejuit de dubla lansare a volumelor sale, "Inițiere în GO" și "77 de editoriale".

Matematician, informatician, om de cultură, membru titular al Academiei Române și al Uniunii Scriitorilor din România,

Gheorghe Păun a publicat peste 500 de articole științifice

și peste 90 de cărți: 11 cărți de matematică și informatică, 49 de volume colective editate, 5 cărți de popularizare a științei,

10 cărți despre jocuri logice, peste 20 de cărți de literatură (SF, romane, memorii și poezie).

Printre multe altele, Gheorghe Păun este fondator și redactor-șef al 
revistei lunare de cultură "Curtea de la Argeș".

Primele "77 de editoriale" ale revistei (din decembrie 2010 până în aprilie 2017) sunt reunite în volumul cu același titlu.
Așa cum spune Gheorghe Păun, "Curtea de la Argeș" este o revistă care are sentimentul și simte responsabilitatea participării la istorie.

Construind, cu dragoste de România. Nu e emfază sau vanitate,
nu e aroganța pretenției de a face istorie, ci un amestec de suferință și luciditate, la o vreme a zgomotului informațional,
indiferenței și despiritualizării digitalizate, manipulării
interesate și tot mai agresive, la o vreme când tânjim după normalitate, fără să știm bine cum s-o definim.”

Tot printre multele altele, Gheorghe Păun este și autorul a numeroase cărți de jocuri logice.
Citându-l, "Inițiere în GO", se aflată la a cincea ediție și aniversând trei decenii și jumătate de când se joacă sistematic GO în România, își propune să-l inițieze pe cititor în tainele jocului: regulament, elemente de tactică și strategie, probleme, partide comentate, teste pentru evaluarea tăriei de joc etc. O carte pentru începători, având însă intenția de a-i transforma în
jucători avansați.”

„Mai fac o încercare de a vă convinge că o fi șahul un joc regal, dar «GO-ul este un joc imperial» (Edward Lasker).

După imagini și informații chino-japoneze despre istoria și cultura jocului, va urma o lecție introductivă – regulament

și elemente simple de tactică și strategie. Proverb japonez: GO-ul previne degenerarea creierului!...”
(Gheorghe Păun)

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Universitatea din București

2017-11-02

ARMONII DE TOAMNĂ MUREȘANĂ

Ne face plăcere să vă invităm vineri 29 septembrie 2017, ora 17.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică ARMONII DE TOAMNĂ MUREÅžANĂ.

 

Expoziția cuprinde 26 de lucrări de pictură și grafică, semnate de participanții la Tabăra Internațională de creație desfășurată la Târgu-Mureș, sub egida Asociației Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România.

 

În expozitie sunt prezente lucrări semnate de nume importante din arta plastică contemporană: Marilena Măntescu (București), Lia Popescu (Timisoara), Corneliu Drăgan-Târgoviște (Târgoviște), Ammar Alnahhas (Siria), Cornel Vana (Turda), Mihai Potcoavă (București), Mihai Marin Cârstea (București), David Croitor ( Vatra Dornei), Rares Kerekes (Sighișoara), Klara Pădurean (Târgu-Mureș) Veress Zsuzsa (Târgu-Mureș), Krisztina Balazs (Târgu-Mureș).

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 29 septembrie - 27 octombrie 2017.  

 

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2017-10-06

Alexandru Nancu și Luiza Barcan

Ne face plăcere să vă invităm vineri 25 august 2017, ora 17.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: lansarea volumului Spre Răsărit, cu Alexandru al Luizei Barcan, publicat anul acesta la Editura Ars Docendi - Universitatea din București, și vernisajul expoziției de grafică Ipostasuri ale Răsăritului, semnată de Alexandru Nancu, protagonistul acestei cărți-confesiune despre un artist înduhovnicit care a lăsat, așa cum și-a dorit, „semne” inconfundabile ale trecerii lui prin lume și de la a cărui naștere s-au împlinit 58 de ani pe 4 august 2017. 

 


O „carte a darurilor”, cum numea în prefață Cristina Andrei volumul Luizei Barcan, se va deschide astfel și pentru cititorii din Câmpulung, după lansarea din luna mai de la Salonul Internațional de Carte Bookfest, unde a primit o distincție din partea organizatorilor (Asociația Editorilor din România).


Luiza Barcan, autoarea cărții și curatorul expoziției, dedică ambele evenimente aniversării a 20 de ani de când destinul ei s-a împletit cu cel al lui Alexandru Nancu, artistul și omul de cultură alături de care a trăit fascinanta călătorie spirituală pe care o descrie volumul ei, o călătorie ce include printre reperele sale și spațiul muscelean.  


Evenimentul va fi întregit cu un moment artistic prezentat de actrița Ana-Maria Crăciun.

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 25 august-24 septembrie 2017.

  

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2017-08-21

Zilele Municipiului Câmpulung

Ne face plăcere să vă invităm la evenimentele organizate de Editura Ars Docendi-Universitatea din București la Galeria Arta  în cadrul Zilelor Municipiului Câmpulung (20-23 iulie 2017):

        

Expoziția de fotografii de arhivă și documente Colegiul Național Pedagogic Carol Câmpulung-Muscel – 150 de ani(18.06-20.07.2017)
 
 

 

Vineri 21 iulie 2017

ora 17.00:  Vernisajul expoziției de caricatură – Bogdan Petry.

 

Vă așteptăm.

 
Ioan Crăciun, 

Director al Editurii Ars Docendi-Universitatea din București
Curator al Galeriei Arta

2017-07-14
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.