Adrian Săvoiu

Editura Ars Docendi – Universitatea din București, editură cu profil academic și cultural, inițiatoarea colecției Muscel/Câmpulung,  vă invită duminică 20 decembrie 2015, ora 17, la Galeria Arta din Câmpulung,  pentru o retrospectivă a celor 17 volume publicate de Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate acestei colecții. Autorul și invitații săi vă așteaptă să fim împreună la ceas aniversar, cu evocări despre oameni și călători prin Muscel, scrisori roase de vreme și fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor și istorii uitate ale locului.  

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde și-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri (2005, ed. a II-a 2008) și Magazinul de bric-à-brac literar (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări și reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondența primită de Mihai Moșandrei de la diverși scriitori, precum și corespondența trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul  Dimitrie Nanu – Mihai Moșandrei. Corespondență (2010).

O colecție de documente ale timpului (note și impresii de călătorie) este crestomația Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români și străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiași pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele Mănăstirea Nămăești în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012), precum și albumele cu imagini-document Chipuri de odinioară din Muscel (2010 - coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din județele Argeș și Muscel. Anul 1893 (2011), Prin Câmpulung și pe muscelele lui (2012 – coautor).

 Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărți în care apare orașul Câmpulung în volumul  Câmpulungul pe hărți ale lui Johannes Honterus și Sebastian Münster (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenților săi direcți, a reconstituit prin documente și  mărturii orale istoria a cinci generații din familia sa și, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel și Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naștere. Pentru toate volumele și albumele menționate s-au organizat lansări, atât la târgurile internaționale de carte Gaudeamus și Bookfest din București, cât și la Galeria Arta din Câmpulung.

 

 Vă așteptăm

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mihai Tica Rumano

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 19 decembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul unei expoziții cu lucrări de pictură și grafică din colecția Mihai Tican Rumano, donată de scriitor în anii `60 comunei Berevoești-Muscel.

Vor fi expuse lucrări semnate de Corneliu Baba, Kimon Loghi, Tia Peltz, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ipolit Strâmbu, Iosif Steurer, Ecaterina Delighioz, Gheorghe Simmota, Constantin Isachie, Dan Băjenaru, Constantin Vasilescu, Mica Åžerbu, Aurelia Orghidan Ananescu, Gheorghe Zidaru, Ioan Papazoglu, Elena Petraglu, V. Rudeanu și alții. Cu această ocazie, se va face o prezentare a biografiei și operei scriitorului Mihai Tican Rumano și va fi organizat un ministand de carte cu cele mai importante ediții princeps și reeditări ale volumelor acestuia.   

Vernisajul va fi completat cu prezentarea lucrării Satul Berivoești (Muscel). Obștea Moșnenilor, autor Vasile V. Caramelea, reeditarea ediției din 1946. Aceasta a fost lansată de Editura Ars Docendi în cadrul Târgului Educației al Universității din București și prezentată la Salonul Internațional de Carte Bookfest și la Simpozionul național 100 de ani de la nașterea Profesorului Vasile V. Caramelea, organizat de Institutul de antropologie Fr. I. Rainer al Academiei Române. 

Evenimentul, care marchează 120 de ani de la nașterea lui Mihai Tican Rumano și centenarul nașterii lui Vasile V. Caramelea, este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Berevoești și cu Societatea Culturală "Mihai Tican Rumano" din aceeași localitate.Expoziția va fi deschisă în perioada 19 decembrie 2015 - 22 ianuarie 2016.

Vă așteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mozaic din Mesopotamia

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură Mozaic din Mesopotamia. Expune artistul plastic Ammar Al Nahhas, membru al Asociației de Arte Frumoase din Siria. 

Absolvent al Facultății de Arte Plastice din Damasc, secția Sculptură, Ammar Al Nahhas a deschis numeroase expoziții în Siria și în străinătate. În 2006, s-a stabilit în România, unde a debutat în 2010, la Galeria Basil, cu expoziția Orient`s History, avându-l ca invitat special pe criticul și istoricul de artă Virgil Mocanu. S-a impus rapid în peisajul plastic românesc, cu manifestări de înaltă ținută artistică, majoritatea în București, dar și în provincie (Sinaia, Curtea de Argeș, Sighișoara, Târgoviște, Târgu Mureș etc). În acest an a fost participant la Tabăra de pictură Oratia (Dâmbovicioara).

"Schimbarea majoră de peisaj produsă o dată cu venirea în România a necesitat o oarecare reformulare a limbajului plastic și, în special, a rețetei cromatice anterioare. Cu toate acestea, Ammar Al Nahhas nu și-a diminuat în niciun fel vigoarea identității stilistice originare, insistând în majoritatea tentativelor  de a imortaliaza  pe pânză sau pe hârtie priveliști ori scene ce îi erau în principiu străine, pe relevarea similitudinilor inerente constant descoperite de artistul autentic în cele mai diverse configurații vizuale preexistente transcrierii lor ca structuri de semne și simboluri plastice. (...) Lucrările sale ilustrează într-o manieră remarcabilă atașamentul indubitabil al lui Ammar Al Nahhas față de spiritul culturii orientale, dar și deschiderea sa spre alte orizonturi de gândire și de înțelegere a genezei, determinării și finalității actului de transfigurare artistică. (...) Continuând într-o manieră cât se poate de personală experiența estetică a lui Fateh Al Mudarris, unul dintre cei mai importanți artiști plastici din Siria zilelor noastre, fost profesor la Universitatea din Damasc, poziție din care a exercitat o influență covârșitoare asupra multora dintre studenții săi (un fel de Corneliu Baba ori Alexandru Ciucurencu din cel mai longeviv oraș-capitală cunoscut în istorie),  dar fiind receptiv și la sugestiile compatibile cu propria sa viziune stilistică provenite din diferite zone și sfere cultural-artistice, orientale și europene, cu care a intrat în contact, Ammar Al Nahhas promite să-și impună numele nu numai în pictura contemporană a țării sale, ci chiar și în cea românească, la diversitatea și dinamismul manifestărilor prezente ale căreia contribuie, iată, cu modestie și onestitate, prin tot mai desele expoziții personale ori de grup la care își invită vizitatorii, și ei parcă din ce în ce mai mulți la număr, mai motivați și mai statornici." (Corneliu Ostahie) 

Expoziția este organizată în colaborare cu 
Asociația Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din România și Casa de Cultură Tudor Mușatescu din Câmpulung Muscel și va fi deschisă în perioada 14 noiembrie - 10 decembrie 2015.

Vă așteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-11-10

Arta traditionala

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 11 la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției Artă tradițională și spiritualitate românească. Expun Rodica Ivancu - modele de cusături românești pictate pe sticlă; Zizica Mihai Stoicescu - artă populară și religioasă și elevi ai Cercului de pictura Culoare și vis din Corbeni Arges.

Expozitia va fi deschisă în perioada 17 octombrie-6 noiembrie 2015.

Vă așteptăm!

2015-10-13

Expozitie Cornel Ionescu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 12 septembrie 2015, ora 15, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Cornel Ionescu.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, absolvent al Universității de Artă „N. Grigorescu” din București, Secția Pictură, în 1980, Cornel Ionescu este unul dintre numele cele mai importante din plastica română contemporană. A deschis numeroase expoziții în țară și în străinătate, având multe lucrări în patrimoniul unor instituții de cultură și în colecții private.

"Cornel Ionescu și-a creat propriul univers stilistic, original și emblematic, acela al naturilor statice, dar îndeosebi o lume a esteticului și a dragostei de frumos, mijlocită de grația și suavitatea balerinelor. (...)  Ca o baladă sau un cântec șoptit, balerinele par a fi înconjurate de un halou abia bănuit, de efemeritate, de o frumusețe intangibilă, specifică scenei." (Maria Oprea)

Expoziția, care are ca invitat pe regizorul Åžerban Marinescu, va fi deschisă în perioada 12 septembrie - 9 octombrie 2015.

2015-09-09

Bogdan PETRY

Cu prilejul trecerii glorioase în cea de-a doua jumătate de secol de înaltă prestație caricaturală, de-a pururi tânărul și ferice Bogdan Petry (grafician, plastician, magician etc. la Academia Cațavencu, Cațavencii ș.a.) va deschide vineri 17 iulie 2015 un salon de operații estetice, la Galeria Arta din Câmpulung.

 

Evenimentul se va desfășura în două etape:

- ora 16.00
        În cadrul unui workshop live, maestrul își va lua nasul la purtare prin salon și va face figuri pentru cei mai curajoși și mai dornici de senzații tari și de amintiri de neșters.
- ora 17.00
         Artistul va inaugura expoziția Bogdan Petry 50, tăind panglica ombilicală a noului său produs de concepție.
 

Grăbiți-vă să prindeți bonul de ordine

2015-07-16
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.