Adrian Săvoiu

Editura Ars Docendi – Universitatea din BucureÈ™ti, editură cu profil academic ÅŸi cultural, iniÈ›iatoarea colecÈ›iei Muscel/Câmpulung,  vă invită duminică 20 decembrie 2015, ora 17, la Galeria Arta din Câmpulung,  pentru o retrospectivă a celor 17 volume publicate de Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate acestei colecÈ›ii. Autorul È™i invitaÈ›ii săi vă aÈ™teaptă să fim împreună la ceas aniversar, cu evocări despre oameni È™i călători prin Muscel, scrisori roase de vreme È™i fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor È™i istorii uitate ale locului.  

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde ÅŸi-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri (2005, ed. a II-a 2008) ÅŸi Magazinul de bric-à-brac literar (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări ÅŸi reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondenÅ£a primită de Mihai MoÅŸandrei de la diverÅŸi scriitori, precum ÅŸi corespondenÅ£a trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul  Dimitrie Nanu – Mihai MoÅŸandrei. Corespondenţă (2010).

O colecÅ£ie de documente ale timpului (note ÅŸi impresii de călătorie) este crestomaÅ£ia Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români ÅŸi străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiaÅŸi pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele Mănăstirea NămăeÅŸti în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012), precum ÅŸi albumele cu imagini-document Chipuri de odinioară din Muscel (2010 - coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din judeÅ£ele ArgeÅŸ ÅŸi Muscel. Anul 1893 (2011), Prin Câmpulung ÅŸi pe muscelele lui (2012 – coautor).

 Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărÅ£i în care apare oraÅŸul Câmpulung în volumul  Câmpulungul pe hărÅ£i ale lui Johannes Honterus ÅŸi Sebastian Münster (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenÅ£ilor săi direcÅ£i, a reconstituit prin documente ÅŸi  mărturii orale istoria a cinci generaÅ£ii din familia sa ÅŸi, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel ÅŸi Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naÅŸtere. Pentru toate volumele ÅŸi albumele menÅ£ionate s-au organizat lansări, atât la târgurile internaÅ£ionale de carte Gaudeamus ÅŸi Bookfest din BucureÈ™ti, cât È™i la Galeria Arta din Câmpulung.

 

 Vă aÅŸteptăm

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mihai Tica Rumano

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 19 decembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul unei expoziÅ£ii cu lucrări de pictură ÅŸi grafică din colecÅ£ia Mihai Tican Rumano, donată de scriitor în anii `60 comunei BerevoeÅŸti-Muscel.

Vor fi expuse lucrări semnate de Corneliu Baba, Kimon Loghi, Tia Peltz, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ipolit Strâmbu, Iosif Steurer, Ecaterina Delighioz, Gheorghe Simmota, Constantin Isachie, Dan Băjenaru, Constantin Vasilescu, Mica Åžerbu, Aurelia Orghidan Ananescu, Gheorghe Zidaru, Ioan Papazoglu, Elena Petraglu, V. Rudeanu ÅŸi alÅ£ii. Cu această ocazie, se va face o prezentare a biografiei ÅŸi operei scriitorului Mihai Tican Rumano ÅŸi va fi organizat un ministand de carte cu cele mai importante ediÅ£ii princeps ÅŸi reeditări ale volumelor acestuia.   

Vernisajul va fi completat cu prezentarea lucrării Satul BerivoeÅŸti (Muscel). ObÅŸtea MoÅŸnenilor, autor Vasile V. Caramelea, reeditarea ediÅ£iei din 1946. Aceasta a fost lansată de Editura Ars Docendi în cadrul Târgului EducaÅ£iei al Universităţii din BucureÅŸti ÅŸi prezentată la Salonul InternaÅ£ional de Carte Bookfest ÅŸi la Simpozionul naÅ£ional 100 de ani de la naÅŸterea Profesorului Vasile V. Caramelea, organizat de Institutul de antropologie Fr. I. Rainer al Academiei Române. 

Evenimentul, care marchează 120 de ani de la naÅŸterea lui Mihai Tican Rumano ÅŸi centenarul naÅŸterii lui Vasile V. Caramelea, este organizat în colaborare cu Primăria Comunei BerevoeÅŸti ÅŸi cu Societatea Culturală "Mihai Tican Rumano" din aceeaÅŸi localitate.ExpoziÅ£ia va fi deschisă în perioada 19 decembrie 2015 - 22 ianuarie 2016.

Vă aşteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mozaic din Mesopotamia

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziÅ£iei de pictură Mozaic din Mesopotamia. Expune artistul plastic Ammar Al Nahhas, membru al AsociaÅ£iei de Arte Frumoase din Siria. 

Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Damasc, secÅ£ia Sculptură, Ammar Al Nahhas a deschis numeroase expoziÅ£ii în Siria ÅŸi în străinătate. În 2006, s-a stabilit în România, unde a debutat în 2010, la Galeria Basil, cu expoziÅ£ia Orient`s History, avându-l ca invitat special pe criticul ÅŸi istoricul de artă Virgil Mocanu. S-a impus rapid în peisajul plastic românesc, cu manifestări de înaltă Å£inută artistică, majoritatea în BucureÅŸti, dar ÅŸi în provincie (Sinaia, Curtea de ArgeÅŸ, SighiÅŸoara, TârgoviÅŸte, Târgu MureÅŸ etc). În acest an a fost participant la Tabăra de pictură Oratia (Dâmbovicioara).

"Schimbarea majoră de peisaj produsă o dată cu venirea în România a necesitat o oarecare reformulare a limbajului plastic ÅŸi, în special, a reÅ£etei cromatice anterioare. Cu toate acestea, Ammar Al Nahhas nu ÅŸi-a diminuat în niciun fel vigoarea identităţii stilistice originare, insistând în majoritatea tentativelor  de a imortaliaza  pe pânză sau pe hârtie priveliÅŸti ori scene ce îi erau în principiu străine, pe relevarea similitudinilor inerente constant descoperite de artistul autentic în cele mai diverse configuraÅ£ii vizuale preexistente transcrierii lor ca structuri de semne ÅŸi simboluri plastice. (...) Lucrările sale ilustrează într-o manieră remarcabilă ataÅŸamentul indubitabil al lui Ammar Al Nahhas faţă de spiritul culturii orientale, dar ÅŸi deschiderea sa spre alte orizonturi de gândire ÅŸi de înÅ£elegere a genezei, determinării ÅŸi finalităţii actului de transfigurare artistică. (...) Continuând într-o manieră cât se poate de personală experienÅ£a estetică a lui Fateh Al Mudarris, unul dintre cei mai importanÅ£i artiÅŸti plastici din Siria zilelor noastre, fost profesor la Universitatea din Damasc, poziÅ£ie din care a exercitat o influenţă covârÅŸitoare asupra multora dintre studenÅ£ii săi (un fel de Corneliu Baba ori Alexandru Ciucurencu din cel mai longeviv oraÅŸ-capitală cunoscut în istorie),  dar fiind receptiv ÅŸi la sugestiile compatibile cu propria sa viziune stilistică provenite din diferite zone ÅŸi sfere cultural-artistice, orientale ÅŸi europene, cu care a intrat în contact, Ammar Al Nahhas promite să-ÅŸi impună numele nu numai în pictura contemporană a ţării sale, ci chiar ÅŸi în cea românească, la diversitatea ÅŸi dinamismul manifestărilor prezente ale căreia contribuie, iată, cu modestie ÅŸi onestitate, prin tot mai desele expoziÅ£ii personale ori de grup la care îÅŸi invită vizitatorii, ÅŸi ei parcă din ce în ce mai mulÅ£i la număr, mai motivaÅ£i ÅŸi mai statornici." (Corneliu Ostahie) 

ExpoziÅ£ia este organizată în colaborare cu 
AsociaÅ£ia Localităţilor ÅŸi Zonelor Istorice ÅŸi de Artă din România ÅŸi Casa de Cultură Tudor MuÅŸatescu din Câmpulung Muscel ÅŸi va fi deschisă în perioada 14 noiembrie - 10 decembrie 2015.

Vă aşteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-11-10

Arta traditionala

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 11 la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziÅ£iei Artă tradiÅ£ională ÅŸi spiritualitate românească. Expun Rodica Ivancu - modele de cusături româneÅŸti pictate pe sticlă; Zizica Mihai Stoicescu - artă populară ÅŸi religioasă ÅŸi elevi ai Cercului de pictura Culoare ÅŸi vis din Corbeni Arges.

Expozitia va fi deschisă în perioada 17 octombrie-6 noiembrie 2015.

Vă aşteptăm!

2015-10-13

Expozitie Cornel Ionescu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 12 septembrie 2015, ora 15, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziÅ£iei de pictură a artistului plastic Cornel Ionescu.

Membru al Uniunii ArtiÅŸtilor Plastici din România, absolvent al Universităţii de Artă „N. Grigorescu” din BucureÈ™ti, SecÅ£ia Pictură, în 1980, Cornel Ionescu este unul dintre numele cele mai importante din plastica română contemporană. A deschis numeroase expoziÅ£ii în Å£ară ÅŸi în străinătate, având multe lucrări în patrimoniul unor instituÅ£ii de cultură ÅŸi în colecÅ£ii private.

"Cornel Ionescu ÅŸi-a creat propriul univers stilistic, original ÅŸi emblematic, acela al naturilor statice, dar îndeosebi o lume a esteticului ÅŸi a dragostei de frumos, mijlocită de graÅ£ia ÅŸi suavitatea balerinelor. (...)  Ca o baladă sau un cântec ÅŸoptit, balerinele par a fi înconjurate de un halou abia bănuit, de efemeritate, de o frumuseÅ£e intangibilă, specifică scenei." (Maria Oprea)

ExpoziÅ£ia, care are ca invitat pe regizorul Åžerban Marinescu, va fi deschisă în perioada 12 septembrie - 9 octombrie 2015.

2015-09-09

Bogdan PETRY

Cu prilejul trecerii glorioase în cea de-a doua jumătate de secol de înaltă prestaÅ£ie caricaturală, de-a pururi tânărul ÅŸi ferice Bogdan Petry (grafician, plastician, magician etc. la Academia CaÅ£avencu, CaÅ£avencii ÅŸ.a.) va deschide vineri 17 iulie 2015 un salon de operaÅ£ii estetice, la Galeria Arta din Câmpulung.

 

Evenimentul se va desfăşura în două etape:

- ora 16.00
        În cadrul unui workshop live, maestrul îÅŸi va lua nasul la purtare prin salon ÅŸi va face figuri pentru cei mai curajoÅŸi ÅŸi mai dornici de senzaÅ£ii tari ÅŸi de amintiri de neÅŸters.
- ora 17.00
         Artistul va inaugura expoziÅ£ia Bogdan Petry 50, tăind panglica ombilicală a noului său produs de concepÅ£ie.
 

Grăbiţi-vă să prindeţi bonul de ordine

2015-07-16
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.