BOGDAN PETRY (2024-07-01)

 La împlinirea a 20 de ani de la inaugurare (3 iulie 2004), Galeria Arta din Câmpulung Muscel, înființată și susținiută  de Grupul de firme INTEX PRIM Câmpulung,  îl are ca invitat pe Bogdan Petry, grafician la Cațavencii. Ilustrator și caricaturist ,,fără pereche", cum îi spun mulți dintre confrați, a transformat portretul satiric (caricatura portretistică) într-o  marcă inegalabilă si inconfundabilă. Are in portofoliu aproape 10000 (zece mii!) de lucrări (cele mai multe publicate, postate ori stocate digital sau pe diferite suporturi). Ne-am propus să dăm expoziției actuale (GRAFICĂ ȘI CARICATURĂ) un caracter retrospectiv, aducând pe simeze o parte dintre cele peste 600 de lucrări expuse în Galeria Arta (în 14 expoziții personale, începând cu 2004).

Pentru a expune un număr reprezentativ de lucrări, așa cum anunțăm și în afiș, va fi o retrospectivă cu ,,schimbări abile de fețe", adică multe dintre chipurile din rame vor fi înlocuite pe durata expoziției. Mai multe lucrări vor putea fi văzute pe un monitor instalat în galerie.

 „E bine că un artist de talia lui Bogdan Petry, care și-a făcut numele și renumele în București și în străinătate, a expus și expune în Galeria Arta din Câmpulung, o galerie de foarte bună calitate, înființată de soții Gheorghe și Iulia Pristavu.  Asemenea evenimente de standard înalt au contribuit și contribuie  la estomparea diferențelor culturale și artistice  între capitală și provincie", spunea în 2014 istoricul de artă Ruxandra Garofeanu.

 „Primul lucru izbitor la caricaturile lui Bogdan Petry e acea trăsătură particulară mult îngroșată a personajului. Și nu e vorba atât de o particularitate fizică, cât mai degrabă despre o trăsătură de caracter. Tot ceea ce iese în evidență la un personaj public, fără ca acesta să-și dea seama măcar o clipă, este exploatat cu talent de caricaturistul care, de multe ori, nu mai are aproape deloc nevoie să adauge umor de la el, fiindcă știe să-l găsească de-a gata, în stare pură." (Luiza Barcan, critic de artă)

Histrion prin structură și expresie, Bogdan Petry nu privește cu încrâncenare, desenează și se/ne distrează, plasându-și (auto)ironia între tăietura șarjei satirice și voluptatea trăirii estetice, între efectele butaforiei scenografice, avantajele inteligenței artificiale și soliditatea tușei profesioniste. Cine are privilegiul de a-i fi aproape, recunoaște la el parcursul artistului unic, un cavaler ludic în căutarea morilor și umorilor pe ,,Planeta Petry", populată de personajele sale,  printre care, dacă ne uităm bine, ne regăsim cu toții.

 Vă așteptăm miercuri, la ora 17,  la un vernisaj cu vesele fețe, într-o expoziție plină de măsluiri șugubețe, deschisă, până la sfârșit de august, cu mare larghețe! (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.