Bogdan PETRY (2023-08-01)

 ÎNTREBĂRI" este titlul vizionarei expoziții de grafică umoristică deschise de graficianul Bogdan Petry la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, începând din 5 august 2023 (vernisaj: ora 11.30). 

Pe simeze se vor afla, operate estetic în maniera sa inconfundabilă - „simț enorm, văz monstruos”/„tai adânc, cos frumos" - , câteva portrete ale unor „nume grele” din cultură si știință, vizavi de posibile „fețe" ale viitorului, în fapt, o provocatoare propunere plastică și discursivă de prezentare a raportului dintre creativitatea umană și inteligența artificială.
Grafician și ilustrator de elită, unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români, având o impresionantă vizibilitate, cu background solid în animație și media, Bogdan Petry face parte de 22 de ani din redacția revistei Cațavencii (anterior Academia Cațavencu).
Este recent câștigător al concursului internațjonal de caricatură "Kalosin" (Muntenegru).
 
To be or not to be AI?
AI(n)voluția omului?
IArtificială, viitoarea Evă?
La început era cuvântul, la sfârșit va fi robotul?
Robotul, aidoma omului. Versus sau împreună?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și/ni le pune graficianul prin intermediul acestei expoziții. 
 
Una dintre vocile cele cele mai autorizate, și în acest domeniu, este cea a academicianului Gheorghe Păun („AI sau A nu I?" este titlul unuia dintre ultimele sale articole.). Matematician-informatician de anvergură internațională, inclus de Thompson Institute for Science Information in  categoria „highly cited researcher", inițiator al calculului celular/membrane computing ("sieteme P"), al modelului biologic al computerului ("calculatorul viu?"), este deopotrivă un foarte apreciat om de cultură și un scriitor prolific, cu un special simț al umorului (Pentru vremurile actuale recomandă mai degrabă dictonul „Follow the money!" decât tradiționalul „Cherchez la femme!"). Gheorghe Păun va fi prezent la întâlnire în postura de „AI referee": atât din perspectiva referinței științifice, cât și din cea a unui arbitru în arena  acestei atât de actuale și aprige dezbateri privind inteligența artificială.
 
Transformată într-un veritabil salon de „chirurgie" plastică, Galeria Arta își așteaptă vizitatorii. Eventualele cereri de operații estetice se pot trimite de către viitorii pacienți pe adresa lui Bogdan Petry (bpetrius@yahoo.com). Până pe 10 septembrie suntem la MINA lui!
 
Vă așteptăm!
Ioan Crăciun,
curator al Galeriei Arta 
 

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.