CORINA PETCULESCU (2020-12-14)

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduieÈ™te, începând de sâmbătă 12.12.2020, expoziÈ›ia Izvoade sau cum ia naÈ™tere icoana pe sticlă.
Expune Corina Petculescu, membră a Uniunii ArtiÈ™tilor Plastici din România.
Artista este absolventă a Universității Naționale de Arte, secția Artă monumentală, clasa prof. Ion Grigore, promoția 1998.
Din 1996 È™i până în prezent a participat la cele mai importante expoziÈ›ii de artă religioasă, conservare È™i restaurare, cu precădere la cele dedicate icoanei pe sticlă, domeniu în care s-a consacrat naÈ›ional È™i internaÈ›ional.
A fost È™i este o prezență constantă la evenimentele organizate de Muzeul NaÈ›ional al Țăranului Român, începuturile colaborării cu prestigioasa instituÈ›ie fiindu-i marcate de sprijinul regretaÈ›ilor Horia Bernea È™i Irina Nicolau.

„Corina Petculescu, iconar cu un solid background artistic, este unul dintre puÅ£inii care recuperează meÅŸteÅŸugul icoanei, întorcându-se cu fidelitate la canon ÅŸi la modelele vechilor ÅŸcoli de iconari din Transilvania: Savu Moga, Matei Å¢îmforea, Ioan Pop, centrul de la Nicula, ÅŸi reconstituie suportul original al icoanei folosind glaja, sticla manufacturată prin suflare, profile de rame ÅŸi tipare vechi, izvoade desenate direct după icoanele originale. Atelierul său este dublat de colecÅ£ia personală de artă ţărănească, imaginând un spaÅ£iu în care obiectul de patrimoniu alături de obiectul creat ÅŸi de cel cotidian construiesc o relaÅ£ie armonioasă într-o locuire transfigurată de puterea imaginii sacre. (…) Cămășile femeieÈ™ti, zgărdanele, scoarÈ›ele de MaramureÈ™, icoanele pe glajă, sumanele de Bucovina, înfundate în lăzi de zestre, stând pe podea sau pe perete lângă desenele Mariei, toate poartă cu ele câte o poveste È™i o istorie de cel puÈ›in 25 de ani, de când au început să fie aÈ™ezate împreună.” (Lila Passima, site MÈšR)

„Izvodul este modelul, manuscrisul, originalul pe care îl foloseÈ™te iconarul atunci când începe desenul unei icoane pe sticlă. Putea fi transmis sau moÈ™tenit. Sursele inspiraÈ›iei iconarilor din trecut erau litografiile, frescele din biserici sau imaginaÈ›ia/creativitatea fiecăruia dintre ei, în funcÈ›ie de talent È™i pricepere. Izvodul în sine este desenul în creion pe o hârtie mai subÈ›ire, care ulterior, prin ungerea cu ulei, devine transparentă. Este ideal să fie rezultatul unui studiu, chiar după o icoană veche (cea mai bună documentare se face într-un muzeu) sau după o imagine a unei icoane vechi reproduse într-un album de artă. (…) Respect canonul, pentru că È™i icoana pe sticlă are un canon, ca È™i icoana pe lemn. Are un duh al ei… Ce înseamnă practic canonul în icoana pe sticlă? Dacă respecÈ›i izvodul icoanei vechi, ai respectat canonul.” (Corina Petculescu)

ExpoziÈ›ia, compusă din izvoade, icoane pe sticlă È™i elemente de mobilier țărănesc pictat, va fi deschisă în perioada decembrie 2020 – ianuarie 2021. Vizitarea ei se face cu respectarea restricÈ›iilor È™i reglementărilor legale pentru spaÈ›ii închise, specifice perioadei de pandemie, aplicate È™i afiÈ™ate în clădirea care găzduieÈ™te È™i galeria.


 

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

video

Introducere stire


Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.