EVOCĂRI (2020-02-18)

Sâmbătă 22 februarie 2020ora 11:30Galeria Arta din Câmpulung Muscel va fi gazda a două evocări.

Prima, intitulată Remember Egon Schiele. File dintr-un album de odinioară, este prilejuită de împlinirea a 130 de ani de la nașterea pictorului. Proiectul, propus și realizat de artistul plastic Bob Nicolescu, cuprinde o trecere în revistă a biografiei, a etapelor artistice și a unora dintre cele mai cunoscute lucrări ale lui Schiele.

 

Egon Schiele – repere biografice

1890: Egon Schiele se naște la Tulln, lângă Viena.

1906: Se înscrie la Academia de Arte Frumoase de la Viena. În această perioadă, stilul îi este influențat de mișcarea artistică „Secesiunea Vieneză” și în special de Gustav Klimt.

1909: Pune bazele Neukunstgruppe (Grupul Noii Arte) și realizează o serie de desene, portrete și nuduri.

1910: Se împrietenește și colaborează cu scriitorul și criticul de artă Arthur Roessler și cu colecționarul Carl Reininghaus. Pictează peisaje simboliste și cu teme citadine.

1915: Se căsătorește cu Edith Harms, căreia îi realizează numeroase portrete. Este mobilizat lângă Viena, la supravegherea prizonierilor de război. Continuă să picteze și să participe la expoziții.

1916: Se mută la Viena, unde colaborează la revista Der Anbruch și plănuiește înființarea unei asociații libere de artiști, printre care Schönberg, Klimt și Altenberg.

1918: Secesiunea Vieneză îl invită să expună. Moare la 28 de ani, de gripă spaniolă.

Alături de Gustav Klimt și Oskar Kokoschka, este considerat unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai artei plastice vieneze moderne.

 

Cea de-a doua evocare, cu titlul Tudor Mușatescu (22 februarie 1903 - 4 noiembrie 1970). De 50 de ani tot împreună, marchează începutul unor manifestări dedicate împlinirii în acest an a unei jumătăți de veac de la „retragerea sa în culise”. Reîntâlnirea de ziua lui (22 februarie) își propune spicuiri din paginile jurnalului său de Câmpulung, aflat în curs de apariție. Proiectul a fost susținut încă de la început de Bogdan Mușatescu, fiul dramaturgului, o parte apărând cu sprijinul acestuia în 2003, la Editura Ars Docendi, sub titlul Câmpulungul lui Mușatescu.

„Când eram elev al gimnaziului «Dinicu Golescu» din Câmpulung, aveam – brodat cu fir de aur – numărul 123 pe gulerul înalt și țanțoș al vestonului de uniformă (…). Aveam, deci, o calitate precisă (elev) și o identitate însemnată, matematic, pe guler (123), pe care le regret astăzi, când – eliberat de ele – nu mă mai strigă decât trecutul la catalog.”

(Tudor Mușatescu, însemnare din 18 februarie 1951)

 

 

            Vă așteptăm.

Ioan Crăciun

Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta


video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.