Fondatori cenaclu

Începând din data de 16 septembrie 2023, vernisajul având loc la ora 11.30, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește expoziția ARTĂ PLASTICĂ LA CÂMPULUNG MUSCEL. În memoria fondatorilor Cenaclului „I. D. Negulici”.
Gândită în cadrul unui proiect mai larg, manifestarea este organizată de Asociația de Arte Vizuale „I. D. Negulici" din Câmpulung. Înființată în anul 2022 ca entitate cu personalitate juridică, asociația s-a constituit preponderent pe structura cunoscutului cenaclu (membri, arhivă, patrimoniu), propunându-și să conserve moștenirea acestuia, datând din 1970, și să continue, alături de celelalte instituții de cultură locale, o  tradiție fertilă.
Actuala inițiativă reprezintă un demers lăudabil și deloc facil, presupunând un efort concertat pentru identificarea și, de foarte multe ori, pentru atragerea proprietarilor de lucrări alături de asociație în scopul propus. In fapt, la valoarea artistică a lucrărilor se adaugă o substanțială componentă  afectivă și istorică.
 
In acest context, în expoziție sunt expuse lucrări semnate de:
Alexandru DONICI, Ștefan CHIOREANU, Dalila lONESCU, Gheorghe NEGRU, Mircea CONSTANTINESCU, Pantelimon FLEȘARIU, Marian PETRY, Ecaterina ENESCU, Victoria PETRESCU, Maria PROCA - JINGA, Nicolae Constantinescu, Constantin COJANU, Gheorghe PAULIAN, Nelu CONSTANTIN, Ștefan THURY.
 
Deținătorilor lucrărilor de pe simeze (urmași ai celor comemorați, apropiați ai familiilor acestora, iubitori de artă) li se cuvin mulțumiri speciale, atât din partea organizatorilor cât și a comunității în care au trăit și au creat artiștii evocați, contribuind semnificativ la istoria plasticii locale.
 
Expoziția este deschisă în perioada 16 septembrie - 15 octombrie 2023. (Ioan Crăciun, curatorul galeriei)
 
Vă așteptăm.
 
 

2023-10-31

Bogdan PETRY

 ÎNTREBĂRI" este titlul vizionarei expoziții de grafică umoristică deschise de graficianul Bogdan Petry la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, începând din 5 august 2023 (vernisaj: ora 11.30). 

Pe simeze se vor afla, operate estetic în maniera sa inconfundabilă - „simț enorm, văz monstruos”/„tai adânc, cos frumos" - , câteva portrete ale unor „nume grele” din cultură si știință, vizavi de posibile „fețe" ale viitorului, în fapt, o provocatoare propunere plastică și discursivă de prezentare a raportului dintre creativitatea umană și inteligența artificială.
Grafician și ilustrator de elită, unul dintre cei mai apreciați caricaturiști români, având o impresionantă vizibilitate, cu background solid în animație și media, Bogdan Petry face parte de 22 de ani din redacția revistei Cațavencii (anterior Academia Cațavencu).
Este recent câștigător al concursului internațjonal de caricatură "Kalosin" (Muntenegru).
 
To be or not to be AI?
AI(n)voluția omului?
IArtificială, viitoarea Evă?
La început era cuvântul, la sfârșit va fi robotul?
Robotul, aidoma omului. Versus sau împreună?
Acestea sunt câteva dintre întrebările pe care și/ni le pune graficianul prin intermediul acestei expoziții. 
 
Una dintre vocile cele cele mai autorizate, și în acest domeniu, este cea a academicianului Gheorghe Păun („AI sau A nu I?" este titlul unuia dintre ultimele sale articole.). Matematician-informatician de anvergură internațională, inclus de Thompson Institute for Science Information in  categoria „highly cited researcher", inițiator al calculului celular/membrane computing ("sieteme P"), al modelului biologic al computerului ("calculatorul viu?"), este deopotrivă un foarte apreciat om de cultură și un scriitor prolific, cu un special simț al umorului (Pentru vremurile actuale recomandă mai degrabă dictonul „Follow the money!" decât tradiționalul „Cherchez la femme!"). Gheorghe Păun va fi prezent la întâlnire în postura de „AI referee": atât din perspectiva referinței științifice, cât și din cea a unui arbitru în arena  acestei atât de actuale și aprige dezbateri privind inteligența artificială.
 
Transformată într-un veritabil salon de „chirurgie" plastică, Galeria Arta își așteaptă vizitatorii. Eventualele cereri de operații estetice se pot trimite de către viitorii pacienți pe adresa lui Bogdan Petry (bpetrius@yahoo.com). Până pe 10 septembrie suntem la MINA lui!
 
Vă așteptăm!
Ioan Crăciun,
curator al Galeriei Arta 
 

2023-08-01

MEDITAȚIE

Sâmbătă, 24 iunie, ora 12, la Galeria Arta din Campulung Muscel, va avea loc vernisajul expoziției de pictură intitulată „Meditație" 
(peisaj și natură statică). 
Expun cinci împătimiți ai artelor vizuale, artiști plastici prin formație și/sau educație, dar mai ales prin vocație:
   -Mihaela Bălan, absolventă a Facultății de Arte Decorative și Design, Secția murală, UNARTE București (2008), având activitate ca profesor de educație plastică și de organizator de ateliere și centre sociale de voluntariat pentru inițiere în pictură
   -Andrei Cotarcea, absolvent al Facultății de Arte, specializarea regie film și tv, Universitatea Hyperion (2016), autor și regizor de piese de teatru, filme de scurt metraj, spectacole-lectură, absolvent al Institutului Politehnic București, (1989)
   - Adina Cotarcea  studentă la Facultatea de Arte Plastice, Secția sculptură (anul II, master), UNARTE București
   -Florin Lungu, membru al echipei Anticariatului UNU din București, cu expertiză în piața de carte, artă și antichități, psihoterapeut, absolvent de Psihologie la Universitatea din București
    -Ionel Dâmboianu, artist plastic cu experiență și activitate de peste 40 de ani, absolvent al Școlii de Artă din Câmpulung (1975), in prezent coordonator al unui cerc de inițiere în desen și pictură
 
Expozanții au în portofoliu participări la expoziții, ateliere de creație și la alte evenimente artistice, multe dintre lucrările lor aflându-se în galerii de artă sau în colecții ale unor instituții sau persoane private. 
 
Vernisajul se va bucura de câte un cuvânt din partea a doi artiști plastici de largă recunoaștere națională: graficianul Bogdan Petry și sculptorul Radu Adrian.
 
Expoziția va fi deschisă in perioada 24 iunie - 14 iulie, 2023.
 
 Vă așteptăm.
 
 Ioan Crăciun,
 Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

ANUL URMUZ

 Joi, 11 mai 2023, ora 16, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește un eveniment care face parte  din suita de manifestări din acest an  dedicate lui Urmuz, cele mai multe desfășurate la inițiativa și/sau "sub bagheta" academicianului Gheorghe Păun. Sub genericul "URMUZ 2023", întâlnirea cu domnia sa ne va oferi prilejul să aflăm lucruri interesante, mai puțin cunoscute sau inedite despre viața, opera și posteritatea "trist-bizarului" creator și despre „chipurile” prezente pe simeze in expoziția „ Urmuz văzut de mari graficieni ai lumii".


„(...) lumea lui Urmuz pare să fie vrăjită, o lume în care un duh rău, prin procedee magice  a provocat metamorfoze, răsturnări, , mutații contra firii, (...) o parodie a cuvântării și a scriiturii literare, parodie a stilului, a genurilor, a descrierii, a făuririi personajului etc. (Urmuz n.n.) extinde limitele și puterea cuvântului până când provoacă o explozie a sa. El aruncă în aer literatura. (...) Actul său literar reprezintă un fel de sinucidere a literaturii." (Nicolae Balotă, Urmuz, Editura Dacia, Cluj, 1970)
 
În 2023, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea „înainte-mergătorului” avangardelor literare europene (17 martie 1883, Curtea de Argeş),  pe 23 noiembrie  împlinindu-se o sută de ani de la moartea sa (1923, Bucureşti), un veritabil „Festival Urmuz” a fost organizat în judeţul Argeş, sub egida şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş. Un punct important în cadrul Anului Urmuz 2023 îl constituie expoziţia de portrete ale lui Urmuz, realizate de autori din întreaga lume, proiect al Filialei Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.. Au fost primite aproape 200 de portrete, din peste 60 de ţări. După expoziţiile de la Curtea de Argeş (19 martie) şi de la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti (30 martie), o parte dintre lucrările din proiect sunt expuse acum  la Câmpulung, împreună cu câteva lucrări recente, realizate de cunoscuți artiști plastici musceleni pentru actualul eveniment.
Expoziția este deschisă în perioada 11mai -  9 iunie 2023.
                      Vă așteptăm.
 
                       Ioan Crăciun,
                       Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

Expozitie icoane

Marți, 11 aprilie 2023, ora 16.00, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește două evenimente. În  prima parte va  avea loc lansarea la Câmpulung a volumului FORMĂ ȘI CULOARE. Dicționar al artelor plastice din Argeș și Muscel. Sec.XVII-XXI, editura Ecou Transilvan, 2022, Cluj-Napoca. Autoarea, Simona Nagîț, este bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Pitești și reputat documentarist și cercetător. Rod al unei ample și îndelungate documentări, dicționarul conține un număr impresionant de nume, instituții, monumente și manifestări din domeniul specificat. Este de remarcat și faptul că prefața este semnată de criticul de artă Radu George Serafim.
Volumul va fi prezentat de autoare și de Nadia Baciu Fărcaș, director al editurii Ecou Transilvan.
 
Partea a doua a întâlnirii este destinată vernisajului expoziției „ICOANA - FEREASTRĂ CĂTRE CER”, organizată de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung Muscel, Uniunea Artiștilor Plastici din Romania și Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană.
Expun doi dintre cei mai apreciați artiști plastici musceleni, nume de referință în domeniul artei religioase:
             Augustin Nicolae Pătru, pictor iconar și restaurator
            Liviu Florian Cioacă, membru al U.A.P.R., filiala Argeș
Invitata galeriei în expoziție: Elena Borundel, doctor în arte vizuale, membru UAPR, filiala București
 
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 aprilie - 5 mai 2023.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta  

2023-08-01

Maria Proca Jinga

Începând din data 4 martie 2023 (vernisaj ora 12.00), Galeria Arta din Câmpulung găzduiește expoziția de pictură „Culorile  generozității”, in memoriam Maria Proca - Jinga. 
Expoziția este organizată de fiica pictoriței, Luminița Jinga, în colaborare cu Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană" și cu Cenaclul I. D. Negulici din Câmpulung. 
Pictoriță de mare sensibilitate, Maria Proca - Jinga a fost membru fondator al Cenaclului I.D. Negulici, deschizând apreciate expoziții personale și participând la numeroase expoziții colective și tabere de creație.
 
"A fost o ființă minunată. Avea vorba blândă și măsurată, privirile și chipul numai zâmbet, deși viața a supus-o la multe încercări. Iubea fără limite, necondiționat: își iubea fetele și nepoții, iubea pictura și poezia, iubea florile, iubea oamenii, nu era în stare să spună o vorbă rea nimănui. Dăruia oricui orice, mai ales tablouri semnate de ea, pentru a genera un moment de bucurie. Avea în privire acea strălucire de sfințenie, acea lumină pe care doar sufletele mari,,  de credință și-o pot însuși. Dacă a suferit chinuitor pentru ceva în ultimii ani de viață, a suferit atunci când nu a mai putut colinda dealurile în căutarea unui colțișor de rai pe care tăsă îl poată descrie în culoare și atunci când, puțin câte puțin, când nu a mai putut merge la vernisajele de la Galeria Arta, când nu a mai putut picta și când nu a mai putut să își descrie în cuvinte sentimentele ce o năpădeau, dorințele ce o ardeau." (Carmen Oprescu, istoric de artă)
 
In expoziție sunt invitați: Luminița Jinga, care expune lucrări executate în tehnica mixtă și obiecte decorative și arh. Răzvan Radu Mălăncioiu cu schițe de arhitectură.
 
In deschiderea evenimentului, un gând din partea galeriei la împlinirea a 120 de ani de la nașterea lui TUDOR MUȘATESCU.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

2023-08-01
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.