Lansare de carte

Județul Muscel 1831-1939

     Vasile NOVAC

"În ultimul deceniu, cercetătorul, muzeograful și istoricul Vasile Novac ne-a obișnuit cu seria de lucrări intitulată „Generali…”. O muncă asiduă, continuă, meticuloasă și plină de răbdare. Zile de-a rândul, Vasile Novac ne-a obișnuit pe „noi”,  cei prezenți la Sala de Studiu a Arhivelor Militare Române de la Pitești, cu prezența sa tăcută și modestă, aplecat deasupra dosarelor de ofițeri ai armatelor române născuți în fostele județe Argeș și Muscel.
„Generalul”, cum este cunoscut printre apropiații de aici, descifra, asemenea unui astrolog din vechime, emblematicele destine ale ofițerilor săi, din registrele legate cu ferecături metalice, dându-le viață prin cărțile sale, ce au apărut într-o cadență constantă: „Generali Câmpulungeni” (Pitești, 1996, Ed. Cultura,  288 p.), „Generali Piteșteni I” (Pitești, 2001, Ed. Nova Internațional, 288 p.), „Nicolae Gloescu și alți generali câmpulungeni” (Pitești, 2002, Ed. Nova Internațional, 332 p.), „Generali Piteșteni II” (Pitești, 2003, Ed. Nova International, 276 p.).
Ultima apariție editorială din acest ciclu care-l și încheie, a fost cea intitulată „Generali Argeșeni” ( 2 vol., Pitești, 2006, Ed. Nova Internațional, 496 p. + 480 p.)."
Preocuparea pentru ostașii români a fost completată de cea pentru Județul Muscel căruia i-a dedicat un studiu asupra vieții sociale, politice și culturale analizând documente pe durata unui secol.

2008-04-10

Lansare de carte

Câmpulungul Muscelului reflectat în Catagrafia din anul 1838

Åžtefan Trâmbaciu și Spiridon Cristocea

Catagrafia anului 1838 este o sursă importantă de studiu pentru toți cei care vor să studieze istoria Câmpulungului. Publicarea datelor statistice din catagrafie permit comparații, predicții sau analize asupra societății muscelene.

2008-04-17

Portret de femeie bizantină

Mihaela Mănescu - "Portret de femeie bizantină"

Daca viziunea crestina asupra familiei a reusit sa influenteze in mare masura legislatia imperiala, nu acelasi lucru poate fi spus despre situatia femeii. In Biserica, la fel ca si in societatea romana, femeia era privita in continuare ca o fiinta slaba fizic si uneori periculoasa pe plan moral, care ar fi putut deveni in mod usor victima a ispitelor si pacatelor.
Dar, in vreme ce invatatura crestina sustinea ca femeile, la fel ca si barbatii, trebuiau si puteau sa incerce sa depaseasca slabiciunile lor fizice si morale, cu ajutorul Duhului Sfant, opinia publica si legislatia imperiala continuau sa considere femeia ca fiind o creatura slaba si fara importanta din punct de vedere socio-legal. Sa surprinzi femeia si evolutia sa intr-un imperiu ce s-a nascut odata cu acceptarea crestinismului ca religie licita este o experienta mai mult decat interesanta.
In spatiul bizantin ea a ajuns sa indeplineasca sarcini necunoscute pana atunci in istoria umanitatii: diaconita, monahie, mucenita prin marturisirea credintei crestine. Un lucru, fara indoiala, este de netagaduit: ca diaconita reprezinta un ordin feminin, foarte singular, care se incheaga de-a lungul unei intregi epoci glorioase a vietii pastorale si liturgice a Bisericii.
Pe langa cele amintite, si-a reafirmat si intarit statutul de mama, sotie sau conducatoare in stat. Putine state au dat femeii mai mult spatiu, i-au acordat un loc mai considerabil, i-au oferit o mai larga influenta asupra chestiunilor politice si destinelor guvernarii, decat a facut Imperiul Bizantin.
La finalul cartii, ne amintim, pe de o parte de acei Sfinti Parinti care in operele lor au abordat tema femeii, iar pe de alta de rolul important jucat de aceasta in cultura Imperiului Bizantin. Prin cele continute in paginile acestei lucrari am incercat sa ofer cititorului o alta fateta a istoriei Imperiului Bizantin.

 

2008-03-22

Instantanee scoțiene

Ducu Gheorghiescu - "Instantanee scoțiene"

Pe simezele galeriei vor fi expuse  fotografii color de format 50x70 cm, realizate de artistul fotograf Ducu Gheorghiescu din Curtea de Arges, realizate in periplul sau prin Insulele Hebride.

Ducu Gheorghiescu s-a nascut in data de 25 ianuarie 1974, in Curtea de Arges si a absolvit Universitatea Politehnica din Bucuresti.
Cu lucrarile sale a participat la mai multe expozitii de grup organizate in Curtea de Arges, Pitesti, Bucuresti, Cluj Napoca, Campulung Muscel precum si la Targul de Arte Nevers in anul 2002, in Franta.

2008-03-03

Tabara de creație

Tabăra de creție "Voina" este dedicată artiștilor plastici profesioniști. Organizatorul acestui adevărat simpozion cultural este sculptorul Radu Adrian care i-a invitat să studieze peisajul muscelean pe unii dintre cei mai apreciați pictori români ai momentului.

 

2008-02-09

Vorbe de buh

 Vorbe de buh cu figuri - Minime, debitari si moace

        Ioan CRĂCIUN și Bogdan PETRY

O colecție de "perle" debitate de politicieni, reporteri, prezentatori de știri sau vedete colecționate de Ioan Crăciun și ilustrate sugestiv de Bogdan Petry.

Cartea este o invitație la umor, pentru autori unul voluntar, pentru cei care au reușit să fie cuprinși în carte, unul involuntar.

 

2008-01-17
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.