Mihai Coțovanu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 iulie 2018, ora 11.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: 
  • prezentarea albumului Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București, autor Adrian Matei Alexandrescu, versiune franceză Măriuca Alexandrescu, Editura Basilica, București, 2017

  • vernisajul expoziției de pictură Dramatismul și sublimul în artă a artistului plastic Mihai Coțovanu 
Albumul Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București este una dintre lucrările de referință din domeniul precizat în chiar titlul lucrării.  

Adrian Matei Alexandrescu este licențiat al Institutului Teologic Universitar din București (1974). A susținut doctoratul în Teologie (1997), cu teza Icoana în Iconomia mîntuirii. Erminia picturii bizantine și arta creștină eclesială.
Până în 2013 a fost lector universitar la Facultățile de Teologie Ortodoxă din București și Iași: predare de cursuri licență/masterat la discipline de profil teologico-artistic: Arta creștină eclesială, Studiul erminiei bizantine, Estetica teologică, Metode de intervenție asupra operei de artă, Studiul tehnicilor vechi și tradiționale, Arta monumentală bizantină (sec IV-VI), Icoana bizantină – de la comunicare la comuniune, Icoana bizantină în spațiul eclesial ortodox, Practică de șantier (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din București), respectiv Istoria artei, Istoria artei universale și românești (Artă creștină), Arta creștină românească, Arta bizantină, Elemente de artă și arhitectură bisericească, Elemente de liturgică și erminie bizantină, Elemente de iconografie și iconologie, Practică de specialitate (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași).
A tradus 12 lucrări din domeniu, a publicat numeroase studii și articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate, a conceput și  a pus în practică importante proiecte de pictură „din nou” în tehnica frescă la biserici din capitală și din provincie.
Este autor al unor importante lucrări de artă (pictură murală și restaurare).

Măriuca Alexandrescu (Berechet) este absolventă a Facultății de Limbi Romanice – secția română-franceză, Universitatea din București. În perioada 2000-2011 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București. În prezent este traducătoare și colaboratoare externă a Patriarhiei Române.
Începând cu 1997 a tradus din și în franceză peste 20 de lucrări (din domeniile teologie și istorie) pentru edituri de prestigiu din țară și din străinătate, precum: Calea Asceților (Le chemin des ascètes), de Tito Colliander, Editura Institutului Biblic și de Misiune al BOR, București, 1997, reeditat la Editura Humanitas, Bucuresti, 2003; Nevoia de icoană (Dialogue avec un peintre d’icônes), de Michel Quenot, Editura Sophia, București, 2006; Sfântul Serafim de Sarov, de Michel Evdokimov, Editura Sophia, București, 2010; Bizanțul și creștinismul, de Olivier Clement, Editura Nemira, 2017.
 
 
Mihai Coțovanu este absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași (1995).
Membru al U.A.P.R., Filiala Iași, din 1997.
Artist plastic cu o foarte bună cotă națională, a deschis expoziții personale în galerii de referință (București, Iași, Brașov, Sofia, Castelul Bruhl, Germania ș.a.) și a participat la expoziții concurs și de grup importante (Dominius – București, Palatul Culturii – Iași, Muzeul Municipiului București, ICR Budapesta, Sozopol, Muzeul Cotroceni etc) și tabere artistice de creație.
Opera sa artistică constituie subiectul câtorva remarcabile albume de artă realizate de importanți critici de specialitate: Penelul și paleta. Mihai Coțovanu, semnat de Valentin Ciucă, Arta întru desăvârșire, semnat de Mircea Deac, și Spiritualitate, tradiție. Mihai Coțovanu, prefațat de Tudor Octavian.
Mihai Coțovanu este „un continuator sincer și talentat al tradiției. (...) Întreaga sa pictură este o expresie a adevărului, a sincerității, a emoției, a talentului neobosit. Forța sa de muncă este impresionantă, fiind împins înainte de un foc misterios și mistuitor numit talent...” (Mircea Deac)

Expoziția de pictură Dramatismul și sublimul în artă este deschisă în perioada 9 - 19 iulie 2018.  
  

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-07-14

Expoziție Eugen Ciocan

Vă propunem o întâlnire cu regizorul Eugen Ciocan, „maître photographe”, și cu portretele sale însoțite de legende, reunite în cadrul expoziției „Versus – atunci și acum”.
Vernisajul va avea loc sâmbătă 9 iunie 2018, la Galeria Arta din Câmpulung-Muscel, ora 11:30.

Eugen Ciocan, realizator de filme documentare și creator de publicitate, a făcut un viraj lent, dar ireversibil către un domeniu mai tihnit, și anume paseismul. Dar nu sub o formă melancolic-contemplativă, ci într-o variantă profesionistă.

Mai concret, a înființat în București așa-numitul FotoCabinet, locul destinat regăsirii unui ritual: vizita la fotograf. Mai mult: portretele sunt realizate în tehnică argintică și sunt colorate manual, autorul încăpățânându-se să mențină registrul poetic de odinioară cu orice preț.


„FotoCabinet a devenit o insulă în mijlocul Centrului Istoric de azi, asediat de terase și vacarm profan. Prestigiul lui a împins lucrurile și mai departe: de câteva luni locul a devenit Muzeul «Micul Paris».


Expoziția «Versus – atunci și acum» a fost deschisă la inaugurarea FotoCabinetului în 2010. Centrul Istoric era la acea vreme un maldăr de străzi desfundate care stagnau în această stare de ani de zile. Un număr de personalități și vedete de mare notorietate au concedat provocării artistului de a poza în veșminte de epocă în acest decor răvășit. Contrastul este izbitor. Lucrurile rămân de o tristă actualitate, întrucât diferența dintre așteptările noastre și realitățile înconjurătoare se menține la o cotă tot mai alarmantă.” (Eugen Ciocan)

Expoziția va fi deschisă în perioada 9 iunie – 6 iulie 2018.

 

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Universitatea din București

 

2018-06-07

Expoziție Alexandru Mihăilă

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 26 mai 2018, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: 


  • vernisajul expoziției de grafică și desen Fantezie în alb și negru a artistului plastic Nicolae Alexandru Mihăilă 
  •  o scurtă prezentare a albumului Alexandru Donici, autor Pavy Beloiu (ediția a II-a)

Născut la Câmpulung în 1952, de profesie inginer electromecanic, Nicolae Alexandru Mihăilă a absolvit în 1984 Școala Populară de Arte din Pitești, Filiala Câmpulung, Secția de Pictură-Desen-Modelaj, la clasa prof. Radu Adrian. Este membru al Cenaclului „I.D. Negulici” din Câmpulung, de-a lungul timpului fiind prezent cu lucrări la cele mai multe dintre expozițiile de grup organizate de cenaclu și de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”.

 

„Nicolae Alexandru Mihăilă, palpând în spațiul oniric, surprinde în viziunile subconștientului forme care devin argumentele mesajului său plastic. Un fel de suprarealism. Creează imagini în tuș pe fundal alb, uneori pe spații cromatice ușor tensionate în care manipularea unor segmente anatomice relevă capacitatea autorului de a intui înainte de orice, elementul tragic al existenței.” (Radu Adrian)

Pe de altă parte, Nicolae Alexandru Mihăilă este un colecționar bine cotat pe plan național, fiind deținătorul unei colecții valoroase de filumenie (etichete și cutii de chibrituri), care însumează peste 6000 de piese din peste 30 de țări.

 

Albumul Alexandru Donici, autor Pavy Băloiu, Editura Gimax, Câmpulung, 2018, reprezintă ediția revăzută și adăugită a celei din 2015. Această reeditare a beneficiat de spirijinul și stăruința dlui Gheorghe Pristavu și de priceperea tehnică a dlui Gheorghe Paulian.

 

Expoziția Fantezie în alb și negru va fi deschisă în perioada 26 mai - 8 iunie 2018.


Vă așteptăm.


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-05-23

EXPOZIȚIE Mihai Marin Cârstea

Ne face plăcere să vă invităm vineri 20 aprilie 2018, ora 16.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Mihai Marin Cârsteaabsolvent al  Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, promoția 1988, avându-i ca profesori pe Alexie Lazăr Florian, Romeo Voinescu și Nicolae Adam.


Este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din anul 1993, secția Pictură, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai importanți „pictori ai naturii”.

 

Mihai Marin Cârstea a fost prezent cu expoziții personale și colective pe simezele unor importante galerii din țară: în București (Galateea, Căminul Artei, Cercul Militar din București, Casa Vernescu, Sala Dalles, Teatrul Național, Sala Parlamentului etc.), Ploiești, Piatra Neamț, Bârlad, Slatina, Dej și din străinătate (SUA: Galeria King’s Attik San Antonio, Belgia: Havelange, Cinei, Italia: Accademia di Romania, Roma, Instituto di Cultura e Ricerca Umanistica, Veneția, Ungaria: Centrul Cultural Român Budapesta).

 

A fost distins cu o serie de premii și medalii, lucrări ale pictorului aflându-se în colecții private și în muzee din țară și din străinătate.

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 20 aprilie - 18 mai 2018.

Vă așteptăm!


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-04-16

EXPOZITIE AUREL GARJOABA

Ne face plăcere să vă invităm vineri 16 martie 2018, ora 16, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură și grafică „Bucuria culorilor”  a artistului plastic Ion Aurel Gârjoabă.

 

Ion Aurel Gârjoabă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este absolvent al Facultății de Arte Plastice, Universitatea Timișoara, promoția 1966. A fost profesor de arte și de educație plastică în Drobeta Turnu Severin, Motru, Turnu Măgurele și Curtea de Argeș. 

De-a lungul timpului, a avut numeroase expoziții personale și de grup (pictură, grafică). A fost distins cu o serie de premii și medalii, lucrări ale pictorului  aflându-se în colecții  private și în muzee din țară și din străinătate. 

 

„Ion Aurel Gârjoabă are o viziune pronunțat agresivă, viguroasă, fermă în fiecare dintre gesturile picturale. Compozițiile, naturile statice și peisajele sale atestă, fiecare în parte, o natură luminoasă care nu se lasă în voia instinctului și a momentului.” 

Octavian Barbosa – critic de artă

 

„Ion Aurel Gârjoabă își concentrează atenția asupra nuanțelor deslușite în treceri subtile, în tonuri voalate, obținute în culori de apă, desfășurând cu măiestrie o rafinată gamă de griuri delicate.”                                                                          

Adina Nanu – critic de artă

 

Expoziția va fi deschisă în perioada 16 martie - 13 aprilie 2018.

Vă așteptăm!


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-03-13

expoziție Bob Nicolescu

Ne face plăcere să vă invităm vineri 2 februarie 2018, ora 18, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției Dialogul artelor. Expun Bob Nicolescu și invitații săi: Gheorghe Olteanu, Călin Ioan Andrei și Alexandru Dumitru.

 

Bob Nicolescu, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România, este absolvent al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, secția Pictură, clasa profesor Corneliu Baba, promoția 1973. De-a lungul timpului a avut numeroase expoziții personale și de grup (pictură, desen, scenografie). A participat în calitate de scenograf la realizarea unor importante pelicule cinematografice naționale și internaționale, printre care: Bizanțul după BizanțVlad Å¢epeșLabirintul etc. 

 

Gheorghe Olteanu este de profesie inginer și absolvent al Åžcolii Populare de Artă din București, clasa profesor Anca Drăguțescu. Are vechi preocupări în domeniul artei plastice (pictură, artă decorativă, bandă desenată). A dedicat o lungă perioadă de timp realizării de obiecte decorative din fier forjat.

 

Călin Ioan Andrei, de profesie inginer, este absolvent al Åžcolii de Arte din Câmpulung, profesor Ligia Irimescu. Are constante preocupări artistice: muzică, diverse meșteșuguri, film, desen, urbanism și artă decorativă. A lucrat în publicitate, televiziune și radio.

 

Alexandru Dumitru, în prezent pensionar, debutează ca expozant la inițiativa lui Bob Nicolescu. Valorifică plastic forme naturale ale lemnului, prelucrând în special rădăcini de copaci din zona Muscelului.

 

În atașament, alături de afiș, puteți găsi mai multe informații referitoare la biografia lui Bob Nicolescu, cât și o prezentare în manieră personală a acestuia asupra profilului plastic al invitaților săi în expoziție.


Galeria Arta găzduiește această manifestare în perioada 2 februarie-2 martie 2018.

2018-01-31
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.