TUDOR MUȘATESCU

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 23 februarie 2019ora 11:30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, la o întâlnire cu poveștile de acum un veac ale lui Tudor Mușatescu. Este vorba despre o parte dintre primele sale însemnări scrise la Câmpulung (mai ales cele din perioada 1918-1919  pagini de jurnal, corespondență, poezie). 
Prezintă Ioan Crăciun (director al Editurii Ars Docendi  Universitatea din București).

Cadrul expozițional îl constituie filele albumului Tudor Mușatescu. De-o vârstă cu veacul  Câmpulungul lui Mușatescu, „album-calendar cu două fețe (amândouă șugubețe și pline de tandrețe)”, care, pe lângă fragmentele de jurnal și imagini vechi din Câmpulung, conține și portrete-caricaturi ale unor mari actori  personaje ale lui Tudor Mușatescu, în viziunea lui Bogdan Petry
Albumul a fost publicat la Ars Docendi în 2003 (realizator: Ioan Crăciun), cu prilejul centenarului nașterii scriitorului.

Vă aşteptăm să-i strigăm „încă o dată numele la catalog”.


Editura Ars Docendi & Galeria Arta

2019-02-21

Icoanele neamului

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 15 decembrie 2018, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment, dedicat Centenarului Marii Uniri:

·   vernisajul expoziției Icoanele neamului;

·   prezentarea volumului Marea Adunare Națională întrunită la Alba Iulia în ziua de 1 decemvrie 1918. Acte și documente, Ars Docendi, 2018.

Expun artiștii plastici: Bob Nicolescu (tehnică mixtă pe carton), Augustin Pătru (icoane pe lemn), Iustinian Funie (sepia pe carton), Alexandru Marinescu (icoane pe lemn), Mihail Tudoreanu (cărbune pe carton).    

Expoziția conține și reproduceri ale unor fotografii realizate de Samoilă Mârza, „fotograful Unirii”, la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia din 1918, precum și câteva imagini surprinse în aceeași localitate în timpul sărbătoririi Centenarului, puse la dispoziție de Asociația Culturală „Nicu Hagi” din Câmpulung Muscel.

 

Volumul Marea Adunare Națională întrunită la Alba Iulia în ziua de 1 decemvrie 1918. Acte și documente are la bază broșura apărută în 1928 și destinată Serbărilor Unirii (1928-1929). Textul actualei ediții, alcătuită de Ioan Crăciun, a fost îngrijit de dr. Rodica Pandele Peligrad, cercetător la Institutul de Istorie și Teorie Literară „G. Călinescu”, având un „Cuvânt înainte” semnat de conf. univ. dr. Andrei Florin Sora de la Facultatea de Istorie a Universității din București și o anexă conținând reproduceri ale unor fotografii realizate la Marea Adunare de Samoilă Mârza și câteva imagini din timpul Serbărilor Unirii din 1929, precum și frontispicii de ziare și fragmente de articole din epocă dedicate Marii Uniri.

 

2018-12-13

Amintirile Bucureștilor

Ne face plăcere să vă invităm la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, care găzduiește până pe data de 15.12.2018 expoziţia intitulată AMINTIRILE BUCUREȘTILOR. DE LA ȘCOALA LUI GHEORGHE LAZĂR LA UNIVERSITATEA DIN BUCUREȘTI.

 

Expoziția este dedicată bicentenarului Școlii de la Sf. Sava (Școala lui Gheorghe Lazăr), 1818-2018. Sunt expuse reproduceri de fotografii și documente  privind istoria Academiei Domnești de la Sf. Sava, respectiv a Școlii de sub conducerea lui Gheorghe Lazăr, și a Universității din București.

La acestea se adaugă imagini reprezentative ale Bucureștilor de odinioară. 

2018-12-04

Între credință și unire

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 10 noiembrie 2018ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expozițieiÎntre Credință și Unire, dedicată Centenarului Marii Uniri. Expune Klara Pădurean, vicepreședinte al Asociației Artiștilor Plastici Mureș.

Născut din conceptul său intitulat Icoana din Cruce, proiectul Între Credință și Unire, realizat în colaborare cu Consiliul Județean Mureș, aduce în lumină sfinții români mai puțin abordați în iconografie, fiind inaugurat în august 2018 la Târgu Mureș și itinerat ulterior la Alba Iulia. Conceptul inedit Icoana din Cruce, înregistrat ca marcă la OSIM, are în obiect, așa cum spune artista, „obiceiurile străvechi, datinile și ritualurile religioase care, toate, au în centrul lor crucea, ca simbol creștin al mântuirii” și „ne sugerează că sfânta icoană poate să transmită, pe lângă dragostea lui Dumnezeu, și transpunerea privitorului într-o dimensiune a credinței și speranței”. 

Nume cunoscut în plastica mureșeană și nu numai, Klara Pădurean pictează în ulei și acril pe pânză, icoane pe sticlă și pe lemn. A participat la importante expoziții de grup și a deschis numeroase expoziții personale, dintre care le amintim pe cele de la: Biblioteca Națională București (2012), Ambasada României de la Bonn (2010), Budapesta (2011, 2012), Galeria UAP - Sibiu (2013) etc. Printre cele mai recente se numără expozițiile de la Sinaia, Târgoviște, Cluj-Napoca și Curtea de Argeș. 

Lucrări ale sale se găsesc în colecții particulare și în patrimoniul unor instituții din țară și din străinătate.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 10 noiembrie – 1 decembrie 2018.

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-11-07

LANSARE CARTE

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 6 octombrie 2018ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc lansarea volumului Ca să încerc rotundul lumii. Jurnal de călătorie, autor Adrian Săvoiu. 

 

Adrian Săvoiu (n. 1954, Câmpulung-Muscel) este profesor de limba și literatura română. A absolvit Universitatea din București, Facultatea de Litere în anul 1978. Cercetările în domeniu şi experienţa de profesor s-au concretizat în redactarea manualelor de limba şi literatura română pentru clasele de liceu, pentru Școlile de Arte și Meserii, în alcătuirea de antologii, ghiduri şi auxiliare didactice, tipărite la edituri importante ca All, Teora, Humanitas și Art. Din anul 2005 a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi - Universitatea din Bucureşti, unde a tipărit 13 volume (2 în colaborare) și a îngrijit 4 ediții, toate despre cultura și istoria zonei Muscel. În anul 2011 i s-a acordat titlul de „Cetăţean de onoare al municipiului Câmpulung-Muscel”. 

„Febra călătoriilor pe care le-am făcut după prăbușirea Cortinei de Fier poartă în ea frustrarea eșecurilor repetate de a vedea Occidentul înregistrate înainte de 1989. Destul de târziu, abia în 1997, a venit în sfârșit pasul cel mare: 45 de zile la Paris. M-am pregătit pentru această călătorie ca într-o sesiune de examene. La tot ceea ce știam până atunci, am adăugat bibliografie, am scotocit după cărți în toată biblioteca, am împrumutat ghidul Michelin (în România anului 1997 nu exista un ghid al Parisului, pe care să îl cumperi!), am achiziționat hărți cu Parisul, mi-am făcut chiar zeci de fișe. O lună întreagă, înainte de a pleca, m-am pregătit zi de zi, asiduu. Așa cum consemnez în primele rânduri ale acestui jurnal de călătorie, după refuzul vizei în 1983, Parisul nu mai era pentru mine doar un oraș, ci se transformase într-un mit”, scrie Adrian Săvoiu în cuvântul înainte al cărții, intitulat Demonul călătoriei.

 

Lansarea se înscrie în seria de evenimente organizate de Editura Ars Docendi în cursul anului 2018, la 20 de ani de la înființare.

 

Vă aşteptăm.


Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta 

2018-10-03

Expozitie grafică

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 29 septembrie 2018ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de grafică (RE)ÎNTÂLNIRI a artistului plastic Romulus Dumitru Harda, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Romulus Dumitru Harda s-a născut pe 3 august 1959 în Țara Moților (la Baia de Arieş, judeţul Alba). În anul 1984 a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. În perioada 2012-2015 a urmat cursurile Școlii de Artă din București. Tehnica în care s-a specializat este desenul în cărbune, iar tematica favorită este portretul, fiind în prezent recunoscut ca unul dintre portretiștii români de talent.

În septembrie 2013 deschide prima expoziție personală, intitulată Chipuri surprinse, la Galeria Elite Prof Art din București. Odată cu vernisajul are loc și lansarea volumului său cu același titlu.

Tot în anul 2013, lucrările sale apar în volumul de colecție Personalități române și faptele lor. 1950-2010.

Din 2013 și până în prezent a participat la importante expoziții de grup: Femeia în arta româneascăPeisaje și Maeștrii artei românești contemporane, Galeria de Artă Elite Prof Art, București; Punct și de la capăt și Confluențe plastice, U Art Gallery, București; Salonul Internațional de Artă Plastică, Biblioteca Națională a României; Occident-Express, Galeria Occidentului, București; Vise în Balcani, Galeria ARTUT, București; Saloanele Mihai Eminescu, Palatul Parlamentului ș.a.

Expoziția de la Galeria Arta din Câmpulung cuprinde o serie de portrete/(re)întâlniri cu semnificație specială.

Inedită și specială pentru Romulus Harda este și (re)întâlnirea cu fostul său coleg de facultate, Gheorghe Pristavu, fondator și proprietar al Galeriei Arta, invitat la eveniment.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2018.

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-10-01
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.