Expozitie grafică

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 29 septembrie 2018ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de grafică (RE)ÎNTÂLNIRI a artistului plastic Romulus Dumitru Harda, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Romulus Dumitru Harda s-a născut pe 3 august 1959 în Țara Moților (la Baia de Arieş, judeţul Alba). În anul 1984 a absolvit Institutul Politehnic Bucureşti, Facultatea de Electronică şi Telecomunicaţii. În perioada 2012-2015 a urmat cursurile Școlii de Artă din București. Tehnica în care s-a specializat este desenul în cărbune, iar tematica favorită este portretul, fiind în prezent recunoscut ca unul dintre portretiștii români de talent.

În septembrie 2013 deschide prima expoziție personală, intitulată Chipuri surprinse, la Galeria Elite Prof Art din București. Odată cu vernisajul are loc și lansarea volumului său cu același titlu.

Tot în anul 2013, lucrările sale apar în volumul de colecție Personalități române și faptele lor. 1950-2010.

Din 2013 și până în prezent a participat la importante expoziții de grup: Femeia în arta româneascăPeisaje și Maeștrii artei românești contemporane, Galeria de Artă Elite Prof Art, București; Punct și de la capăt și Confluențe plastice, U Art Gallery, București; Salonul Internațional de Artă Plastică, Biblioteca Națională a României; Occident-Express, Galeria Occidentului, București; Vise în Balcani, Galeria ARTUT, București; Saloanele Mihai Eminescu, Palatul Parlamentului ș.a.

Expoziția de la Galeria Arta din Câmpulung cuprinde o serie de portrete/(re)întâlniri cu semnificație specială.

Inedită și specială pentru Romulus Harda este și (re)întâlnirea cu fostul său coleg de facultate, Gheorghe Pristavu, fondator și proprietar al Galeriei Arta, invitat la eveniment.

Expoziţia va fi deschisă în perioada 29 septembrie – 26 octombrie 2018.

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-10-01

Regele Mihai

Ne face plăcere să vă invităm vineri 20 iulie 2018, ora 16.00,

 la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment

 ·         vernisajul expoziţiei Copilăria Regelui Mihai în fotografiile lui Iosif Berman 

 ·         prezentarea albumului Cusături românești culese de Elena C. Cornescu, 

ediție de Ioan Crăciun, Ars Docendi, 2018

 


Expoziția, realizată de Editura Ars Docendi-Universitatea din București, conține reproduceri ale unor fotografii realizate în perioada interbelică, ilustrând momente din copilăria Regelui Mihai.

Iosif Berman (1890-1941), unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști de la începutul secolului XX, a fost ultimul fotograf oficial al Casei Regale a României.

Evenimentul inițiat de jurnalista Adina Ștefan, legatara testamentară a Luizei Berman, se adaugă expozițiilor Berman găzduite de Muzeul Naţional Cotroceni şi de Biblioteca Naţională a României în anii 2013 şi 2014 şi celei de la Teatrul Naţional din Bucureşti, în 2016.


Această expoziție de fotografii istorice, dintre care unele datează din perioada 1927-1930, anii Regelui-copil Mihai, reprezintă un omagiu adus memoriei acestuia.


Expoziția va fi deschisă în perioada 20 iulie - 23 august 2018.

 

Albumul Cusături românești culese de Elena C. Cornescu (Ars Docendi, 2018), reeditarea primei ediții apărute la Editura Socec & Co. în 1906, este una dintre cele mai documentate și mai bine realizate lucrări din domeniul artei decorative tradiționale românești. Cuprinde 41 de planșe cu modele de cusături românești „adunate din 7 districte ale României: din Muscel – 15; Argeș – 9; Râmnicu-Vâlcea – 8; Olt – 3; Gorj – 2; Prahova – 1; Dolj – 1, Ilfov  – 1, Banat  – 1“.

La mai bine de un secol de la publicare, albumul își conservă calitatea artistică, valoarea documentară crescându-i pe măsura trecerii timpului. Aceasta este și rațiunea pentru care ne-am încumetat să-l reedităm în acest an al Centenarului. 

Vă aşteptăm.


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-07-18

Mihai Coțovanu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 iulie 2018, ora 11.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: 
  • prezentarea albumului Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București, autor Adrian Matei Alexandrescu, versiune franceză Măriuca Alexandrescu, Editura Basilica, București, 2017

  • vernisajul expoziţiei de pictură Dramatismul și sublimul în artă a artistului plastic Mihai Coțovanu 
Albumul Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București este una dintre lucrările de referință din domeniul precizat în chiar titlul lucrării.  

Adrian Matei Alexandrescu este licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1974). A susținut doctoratul în Teologie (1997), cu teza Icoana în Iconomia mîntuirii. Erminia picturii bizantine şi arta creştină eclesială.
Până în 2013 a fost lector universitar la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Iaşi: predare de cursuri licenţă/masterat la discipline de profil teologico-artistic: Arta creştină eclesială, Studiul erminiei bizantine, Estetica teologică, Metode de intervenţie asupra operei de artă, Studiul tehnicilor vechi şi tradiţionale, Arta monumentală bizantină (sec IV-VI), Icoana bizantină – de la comunicare la comuniune, Icoana bizantină în spaţiul eclesial ortodox, Practică de şantier (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti), respectiv Istoria artei, Istoria artei universale şi româneşti (Artă creştină), Arta creştină românească, Arta bizantină, Elemente de artă şi arhitectură bisericească, Elemente de liturgică şi erminie bizantină, Elemente de iconografie şi iconologie, Practică de specialitate (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi).
A tradus 12 lucrări din domeniu, a publicat numeroase studii și articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate, a conceput și  a pus în practică importante proiecte de pictură „din nou” în tehnica frescă la biserici din capitală și din provincie.
Este autor al unor importante lucrări de artă (pictură murală și restaurare).

Măriuca Alexandrescu (Berechet) este absolventă a Facultății de Limbi Romanice – secția română-franceză, Universitatea din București. În perioada 2000-2011 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București. În prezent este traducătoare și colaboratoare externă a Patriarhiei Române.
Începând cu 1997 a tradus din și în franceză peste 20 de lucrări (din domeniile teologie și istorie) pentru edituri de prestigiu din țară și din străinătate, precum: Calea Asceţilor (Le chemin des ascètes), de Tito Colliander, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti, 1997, reeditat la Editura Humanitas, Bucuresti, 2003; Nevoia de icoană (Dialogue avec un peintre d’icônes), de Michel Quenot, Editura Sophia, Bucureşti, 2006; Sfântul Serafim de Sarov, de Michel Evdokimov, Editura Sophia, Bucureşti, 2010; Bizanțul și creștinismul, de Olivier Clement, Editura Nemira, 2017.
 
 
Mihai Coțovanu este absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași (1995).
Membru al U.A.P.R., Filiala Iaşi, din 1997.
Artist plastic cu o foarte bună cotă națională, a deschis expoziții personale în galerii de referință (București, Iași, Brașov, Sofia, Castelul Bruhl, Germania ș.a.) și a participat la expoziții concurs și de grup importante (Dominius – București, Palatul Culturii – Iași, Muzeul Municipiului București, ICR Budapesta, Sozopol, Muzeul Cotroceni etc) și tabere artistice de creație.
Opera sa artistică constituie subiectul câtorva remarcabile albume de artă realizate de importanți critici de specialitate: Penelul și paleta. Mihai Coțovanu, semnat de Valentin Ciucă, Arta întru desăvârșire, semnat de Mircea Deac, și Spiritualitate, tradiție. Mihai Coțovanu, prefațat de Tudor Octavian.
Mihai Coțovanu este „un continuator sincer şi talentat al tradiţiei. (...) Întreaga sa pictură este o expresie a adevărului, a sincerităţii, a emoţiei, a talentului neobosit. Forţa sa de muncă este impresionantă, fiind împins înainte de un foc misterios şi mistuitor numit talent...” (Mircea Deac)

Expoziția de pictură Dramatismul și sublimul în artă este deschisă în perioada 9 - 19 iulie 2018.  
  

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-07-14

Expoziție Eugen Ciocan

Vă propunem o întâlnire cu regizorul Eugen Ciocan, „maître photographe”, și cu portretele sale însoțite de legende, reunite în cadrul expoziției „Versus – atunci și acum”.
Vernisajul va avea loc sâmbătă 9 iunie 2018, la Galeria Arta din Câmpulung-Muscel, ora 11:30.

Eugen Ciocan, realizator de filme documentare și creator de publicitate, a făcut un viraj lent, dar ireversibil către un domeniu mai tihnit, și anume paseismul. Dar nu sub o formă melancolic-contemplativă, ci într-o variantă profesionistă.

Mai concret, a înființat în București așa-numitul FotoCabinet, locul destinat regăsirii unui ritual: vizita la fotograf. Mai mult: portretele sunt realizate în tehnică argintică și sunt colorate manual, autorul încăpățânându-se să mențină registrul poetic de odinioară cu orice preț.


„FotoCabinet a devenit o insulă în mijlocul Centrului Istoric de azi, asediat de terase și vacarm profan. Prestigiul lui a împins lucrurile și mai departe: de câteva luni locul a devenit Muzeul «Micul Paris».


Expoziția «Versus – atunci și acum» a fost deschisă la inaugurarea FotoCabinetului în 2010. Centrul Istoric era la acea vreme un maldăr de străzi desfundate care stagnau în această stare de ani de zile. Un număr de personalități și vedete de mare notorietate au concedat provocării artistului de a poza în veșminte de epocă în acest decor răvășit. Contrastul este izbitor. Lucrurile rămân de o tristă actualitate, întrucât diferența dintre așteptările noastre și realitățile înconjurătoare se menține la o cotă tot mai alarmantă.” (Eugen Ciocan)

Expoziția va fi deschisă în perioada 9 iunie – 6 iulie 2018.

 

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Universitatea din București

 

2018-06-07

Expoziție Alexandru Mihăilă

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 26 mai 2018, ora 11.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: 


  • vernisajul expoziţiei de grafică și desen Fantezie în alb și negru a artistului plastic Nicolae Alexandru Mihăilă 
  •  o scurtă prezentare a albumului Alexandru Donici, autor Pavy Beloiu (ediția a II-a)

Născut la Câmpulung în 1952, de profesie inginer electromecanic, Nicolae Alexandru Mihăilă a absolvit în 1984 Școala Populară de Arte din Pitești, Filiala Câmpulung, Secția de Pictură-Desen-Modelaj, la clasa prof. Radu Adrian. Este membru al Cenaclului „I.D. Negulici” din Câmpulung, de-a lungul timpului fiind prezent cu lucrări la cele mai multe dintre expozițiile de grup organizate de cenaclu și de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu”.

 

„Nicolae Alexandru Mihăilă, palpând în spațiul oniric, surprinde în viziunile subconștientului forme care devin argumentele mesajului său plastic. Un fel de suprarealism. Creează imagini în tuș pe fundal alb, uneori pe spații cromatice ușor tensionate în care manipularea unor segmente anatomice relevă capacitatea autorului de a intui înainte de orice, elementul tragic al existenței.” (Radu Adrian)

Pe de altă parte, Nicolae Alexandru Mihăilă este un colecționar bine cotat pe plan național, fiind deținătorul unei colecții valoroase de filumenie (etichete și cutii de chibrituri), care însumează peste 6000 de piese din peste 30 de țări.

 

Albumul Alexandru Donici, autor Pavy Băloiu, Editura Gimax, Câmpulung, 2018, reprezintă ediția revăzută și adăugită a celei din 2015. Această reeditare a beneficiat de spirijinul și stăruința dlui Gheorghe Pristavu și de priceperea tehnică a dlui Gheorghe Paulian.

 

Expoziția Fantezie în alb și negru va fi deschisă în perioada 26 mai - 8 iunie 2018.


Vă aşteptăm.


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-05-23

EXPOZIȚIE Mihai Marin Cârstea

Ne face plăcere să vă invităm vineri 20 aprilie 2018, ora 16.30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției de pictură a artistului plastic Mihai Marin Cârsteaabsolvent al  Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti, promoţia 1988, avându-i ca profesori pe Alexie Lazăr Florian, Romeo Voinescu şi Nicolae Adam.


Este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din anul 1993, secţia Pictură, fiind cunoscut drept unul dintre cei mai importanți „pictori ai naturii”.

 

Mihai Marin Cârstea a fost prezent cu expoziții personale și colective pe simezele unor importante galerii din țară: în București (Galateea, Căminul Artei, Cercul Militar din București, Casa Vernescu, Sala Dalles, Teatrul Național, Sala Parlamentului etc.), Ploiești, Piatra Neamț, Bârlad, Slatina, Dej și din străinătate (SUA: Galeria King’s Attik San Antonio, Belgia: Havelange, Cinei, Italia: Accademia di Romania, Roma, Instituto di Cultura e Ricerca Umanistica, Veneţia, Ungaria: Centrul Cultural Român Budapesta).

 

A fost distins cu o serie de premii şi medalii, lucrări ale pictorului aflându-se în colecţii private şi în muzee din ţară şi din străinătate.

 

Expoziţia va fi deschisă în perioada 20 aprilie - 18 mai 2018.

Vă aşteptăm!


Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2018-04-16
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.