Lansare de carte
Ne face placere sa va invitam marti 27 decembrie 20011, ora 11, la Galeria Arta din Campulung, unde va avea loc lansarea a doua volume publicate recent la Editura Ars Docendi::
ION BARBU, autor Dinu Pillat, editie 2011 de Ioan Craciun, text ingrijit de Rodica Pandele
MUSCELUL. Marturii in timp, autor Adrian Savoiu
2011-12-22 |
expozitie de icoaneNe face plăcere să vă invităm sâmbătă 17 decembrie 2011, ora 12.00, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde are loc vernisajul expoziției Icoană pe glajă. Expune Corina Petculescu. Absolventă a UNARTE București, Facultatea de Arte Decorative, Corina Petculescu devine în 2001 membru U.A.P. - secția Artă Plastică Religioasă și Restaurare. Vasta sa activitate artistică se evidențiază în cadrul numeroaselor expoziții de grup și personale la care a participat de-a lungul timpului: în primul rând o îndelungată colaborare cu Muzeului Å¢ăranului Român și Muzeul Satului; numeroase expoziții în țară dar și în afară: Italia, Franța etc. Lucrări personale ale artistei se regăsesc în colecții particulare din România, Italia, Franța, Marea Britanie, Germania, Spania, Ungaria, Bulgaria, Japonia, SUA, Mexic etc.
Artista face parte dintre puținii artiști care recuperează meșteșugul icoanei, întorcându-se cu fidelitate la canonul și la modelele vechilor școli de iconari din Transilvania. Suportul original al icoanei este reconstituit folosind glaja - sticla manufacturată prin suflare - profile de rame și tipare vechi, izvoade desenate direct după icoanele originale.
Expoziția "Icoană pe glajă" va fi deschisă în perioada 17 decembrie 2011 - 13 ianuarie 2012.
La vernisaj vor fi prezentate și lucrările unui grup de copii de la școala din Valea Popii, comuna Mihaiești (domiciliul actual al Corinei Petculescu), elevii fiind pregătiți chiar de către artistă.
2011-12-09 |
Traditii populare in lumeNe face plăcere să vă invităm, sâmbătă 12 noiembrie 2011, ora 11:30, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției Tradiții populare în lume. Vor fi expuse lucrări premiate în cadrul expoziției internaționale Costumul național și dansul popular din țara mea, organizată de Muzeul Național al Viticulturii și Pomiculturii Golești, în colaborare cu Cercul de pictură Culoare și vis din Corbeni-Argeș, coordonat de profesor Elena Stoica.
Invitate la vernisaj: dr. Filofteia Pally, director al Muzeului Golești și pictorița Elena Stoica. Proiectul, propus de pictorița Elena Stoica, în colaborare cu colectivul științific al Muzeului Golești, a constat în organizarea în luna septembrie 2011 a unui concurs internațional de pictură, la care au participat 625 de copii și tineri din 11 țări: Argentina, Bulgaria, Canada, China, Emiratele Arabe Unite, Iran, India, Rusia, România, Turcia, Ucraina. 2011-11-12 |
Vitrinele toamneiIn cadrul ultimei editii a Targului International de Carte GAUDEAMUS, Editura Ars Docendi-Universitatea din Bucuresti a lansat volumul Vitrinele toamnei de Tudor Musatescu, editie ingrijita de Bogdan Musatescu si Ioan Craciun. Evenimentul a fost insotit de expozitia Tudor Musatescu.40 de ani de la iesirea din scena si s-a bucurat de participarea domnilor Bogdan Musatescu, Ilinca Tomoroveanu, Traian Stanescu si Gavril Patru, actori la Teatrul National din Bucuresti, Lucia Hossu-Longin si Dan Necsulea, realizatori TVR, precum si a unor actori tineri de la Teatrul Mic si Compania Dell Arte. Gandita pentru a fi adusa si la Campulung, dar amanata de mai multe ori din motive obiective, expozitia, intr-o forma mult extinsa, va fi prezenta acum pe simezele Galeriei Arta din Campulung Muscel.
Realizator: Ioan Craciun, director al Editurii Ars Docendi. Vernisajul va avea loc vineri 2 septembrie 2011, ora 11, odata cu prezentarea volumului Vitrinele toamnei, reeditare in facsimil a editiei din 1926 , publicata la Tipografia si Libraria Gh. N. Vladescu - Campulung Muscel.
Invitat special: Bogdan Musatescu, fiul scriitorului, actor la Teatrul National din Bucuresti
Vor mai fi prezenti: Lucia Hossu-Longin, Dan Necsulea, Gavril Patru
Expozitia cuprinde reproduceri dupa fotografii, documente, manuscrise, fragmente de jurnal, din arhivele si colectiile domnilor Bogdan Musatescu, Ioan Craciun, Anca Mirea, Dumitru Georgescu, Gheorghe Chita, selectiuni din albumul Campulungul lui Musatescu, autor Ioan Craciun, Ars Docendi 2003, imagini din piesa Titanic Vals (Teatrul Nottara, 2003), caricaturi de Bogdan Petry si desene de Constant Damboianu.
2011-09-02 |
Restituiri. Oameni și locuri din Muscel
Ne face plăcere să vă anunțăm că sâmbătă 15 octombrie 2011, ora 11:30, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, în cadrul ciclului de evenimente Restituiri. Oameni și locuri din Muscel, va avea loc o întâlnire dedicată marcării a 125 de ani de la nașterea preotului Gheorghe Cotenescu și a 50 de ani de la moartea preotului Nicolae Mănescu, ambii personalități importante în istoria județului Muscel și a României interbelice.
Preotul Gheorghe Cotenescu (1886-1965) a fost secretar și prieten apropiat al lui Nicolae Iorga în perioada 1906-1940. În perioada 1931-1943 a conferențiar la Universitatea Populară "N. Iorga" de la Vălenii de Munte. A fost preot militar în războiul de reîntregire, deputat (1931-1932) și membru al conducerii naționale a Partidului Naționalist Democrat (1932-1946). A fost profesor la seminariile Câmpulung, Curtea de Argeș și Cernica, precum și redactor și publicist la Liga Culturală. După mulți ani de trudă a reușit să termine noua biserică din Stoenești, sfințită de IPS Patriarhul Nicodim la 8 octombrie 1939. După instalarea regimului comunist a fost deținut politic (1949-1950), fiind arestat, anchetat și condamnat pentru sprijinul acordat grupării conduse de Gheorghe Arsenescu.
Preotul Nicolae Mănescu (1884-1961) a fost implicat în viața politică, activând din 1926 în rândurile Partidului Național Å¢ărănesc. A fost deputat în primul parlament al României Mari și prefect al județului Muscel. Din 1912 și până în 1958 (când a fost arestat) a fost preot paroh al Bisericii Apa Sărată din Câmpulung. După instalarea regimului comunist, s-a implicat în mișcarea de rezistență anticomunistă inițiată de colonelul Gheorghe Arsenescu, și mai ales în sprijinul grupului condus de Toma Arnăuțoiu. Ca atare, a fost urmărit de poliția politică. La 27 iunie 1958, preotul a fost arestat, la vârsta de 74 de ani, și condamnat la închisoare. Părintele Mănescu nu avea să reziste mult regimului de exterminare prin care a fost purtat, încât la 31 iulie 1961 a decedat în penitenciarul Botoșani.
2011-10-13 |
Povestea familiei Arnăuțoiu din NucșoaraNe face plăcere să vă anunțăm că sâmbătă 8 octombrie 2011, ora 11:00, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, va avea loc lansarea volumului Povestea familiei Arnăuțoiu din Nucșoara, ediție de Ioan Crăciun, conținând relatări și mărturisiri ale Elenei Ion Arnăuțoiu. Prefață și Tabel cronologic de Ioana Raluca Voicu-Arnăuțoiu.
2011-10-11 |