Câmpulungul Muscel, respectând o tradiție, are de câteva bune decenii o bogată activitate în domeniul artelor plastice.
Reîntors la Câmpulung, după 16 ani petrecuți în București constat, nu fără regret, că este necesară reînființarea Åžcolii Populare de Artă Plastică, la care mai fusesem profesor timp de doisprezece ani. Motivația era și rămâne încă faptul că prestigiosul Cenaclu local de Pictură „I.D.Negulici” are din ce în ce mai puțini membri, împrospătarea lui impunându-se cu necesitate. Ca atare s-a aleargat prin școli, s-a facut vâlvă prin media Câmpulungeană și, în final, s-a încheagat un nucleu de șapte iubitori ai picturii. Neavând un spațiu pentru cursuri, deoarece Casa de Cultură Orășenească este în reparații sine die (de peste opt ani!), am apelat la bunăvoința doamnei Dana Popescu pentru un atelier pe timpul verii și la înțelegerea soților Iulia și Gheorghe Pristavu, patronii Galeriei „ARTA”, pentru găzduirea ucenicilor picturii, cum îmi place să-i numesc, pe timpul iernii, în chiar incinta galeriei. Cum acceptul din partea patronilor s-a făcut cu bucurie, cursurile au debutat cu brio, iar colectivul merge acum deja pe al treilea an, mărindu-se pe parcurs.
La prima expoziție anuală a apărut însă o problemă de … antet: de cine ține galeria? Curatorul Galeriei, domnul Ioan Crăciun, o botează inspirat Åžcoala din Galerie . Åži așa i-a rămas numele.
În expoziția actuală (prima a avut loc în 2010) cursanții etalează pe simezele Galerie cinzeci și patru de lucrări de grafică și pictură, unde talentele sunt evidente, ca și evoluția lor certă. Bine primită de public și de media locală, Åžcoala din Galerie se adaugă la patrimoniul cultural al Câmpulungului.
Expozitie de pictura si grafica
Gheorghe Paulian s-a născut în București la 30 aprilie 1936. A urmat școala primară “Oprea Iorgulescu”, Åžcoala Normală “Carol I”, Câmpulung, și trei școli de artă în Pitești: pictură(trei ani), regie teatru(doi ani), cinematografie(doi ani).
A fost fondator, alături de prof. Alexandru Donici, al mișcării plastice de amatori în Câmpulung. A participat la toate taberele de creație și la expozițiile organizate de Centrul de Creație Artistică Argeș și de Cenaclul de Artă Plastică “ I.D.Negulici” Câmpulung, între 1970 și 1990, unde a obținut numeroase premii.
După 1990 a lucrat în presă în București și în paralel a colaborat cu diferite edituri ca autor, redactor și grafician.
Reîntors de câțiva ani în orașul de baștină, continuă să picteze, să scrie și să predea la o școală de artă plastică pe care a înființat-o după o concepție proprie. Participă activ la viața de cenaclu și la taberele de creație plastică.