ANUL URMUZ (2023-08-01)

 Joi, 11 mai 2023, ora 16, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește un eveniment care face parte  din suita de manifestări din acest an  dedicate lui Urmuz, cele mai multe desfășurate la inițiativa și/sau "sub bagheta" academicianului Gheorghe Păun. Sub genericul "URMUZ 2023", întâlnirea cu domnia sa ne va oferi prilejul să aflăm lucruri interesante, mai puțin cunoscute sau inedite despre viața, opera și posteritatea "trist-bizarului" creator și despre „chipurile” prezente pe simeze in expoziția „ Urmuz văzut de mari graficieni ai lumii".


„(...) lumea lui Urmuz pare să fie vrăjită, o lume în care un duh rău, prin procedee magice  a provocat metamorfoze, răsturnări, , mutații contra firii, (...) o parodie a cuvântării și a scriiturii literare, parodie a stilului, a genurilor, a descrierii, a făuririi personajului etc. (Urmuz n.n.) extinde limitele și puterea cuvântului până când provoacă o explozie a sa. El aruncă în aer literatura. (...) Actul său literar reprezintă un fel de sinucidere a literaturii." (Nicolae Balotă, Urmuz, Editura Dacia, Cluj, 1970)
 
În 2023, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea „înainte-mergătorului” avangardelor literare europene (17 martie 1883, Curtea de Argeş),  pe 23 noiembrie  împlinindu-se o sută de ani de la moartea sa (1923, Bucureşti), un veritabil „Festival Urmuz” a fost organizat în judeţul Argeş, sub egida şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş. Un punct important în cadrul Anului Urmuz 2023 îl constituie expoziţia de portrete ale lui Urmuz, realizate de autori din întreaga lume, proiect al Filialei Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.. Au fost primite aproape 200 de portrete, din peste 60 de ţări. După expoziţiile de la Curtea de Argeş (19 martie) şi de la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti (30 martie), o parte dintre lucrările din proiect sunt expuse acum  la Câmpulung, împreună cu câteva lucrări recente, realizate de cunoscuți artiști plastici musceleni pentru actualul eveniment.
Expoziția este deschisă în perioada 11mai -  9 iunie 2023.
                      Vă așteptăm.
 
                       Ioan Crăciun,
                       Curator al Galeriei Arta

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.