TOMA ARNĂUȚOIU (2021-08-20)

 Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește, începând de sâmbătă 21.08.2021ora 11.30, expoziția Toma Arnăuțoiu - 100 de ani de la naștere, realizată de Ioana-Raluca Voicu-Arnăuțoiu, construită, în mare măsură, pe structura albumului-calendar cu același nume, apărut la începutul acestui an la Editura Ars Docendi.

    Împlinirea a 100 de ani de la nașterea lui Toma Arnăuțoiu nu este doar un prilej de comemorare a unei personalități a luptei de rezistență anticomuniste și a unui grup de oameni curajoși, dedicați unei idei care au putut supraviețui mai bine de nouă ani datorită devotamentului și omeniei celor care i-a ajutat. Este și un prilej să ne amintim pașii făcuți în ultimii 30 de ani, de la descoperirea în arhivele fostei Securități a poveștilor lor de viață, până la aducerea lor în spațiul public. Iar expoziția găzduită de Galeria Arta din Câmpulung rememorează, cu ajutorul imaginilor, aproape toate evenimentele care au adus în atenția publicului Grupul de rezistență de la Nucșoara,  de la prima ediție a cărții de documente Toma Arnăuțoiu - Grupul de la nucșoara, publicată în 1997, la albumul-calendar Toma Arnăuțoiu - 100 de ani de la naștere, apărut în 2021. Expozițiile de documente și fotografii -  cea din 2009, prilejuită de împlinirea a 50 de ani de la procesul și execuția membrilor grupului de rezistență condus de Toma Arnăuțoiu, prima expoziție în care publicul de la noi și din străinătate a putut să vadă fotografii și documente din arhiva CNSAS până la cea intitulată Portrete de familii (2019), prilejuită de împlinirea a 60 de ani de la aceleași dramatice evenimente, sunt prezente prin albumele lor, publicate de Editura Ars Docendi. Afișele prezentărilor, filmelor, evenimentelor, cărților legate de Grupul de la Nucșoara, vădesc o muncă susținută de cercetare și străduința de a revela publicului adevăruri ținute, timp de decenii, ascunse între coperțile dosarelor. Dar dacă privim paginile albumului calendar dedicat centenarului nașterii lui Toma Arnăuțoiu, ne dăm seama cât de puțin știm încă despre dramele, suferințele, anii petrecuți în izolare în munți, în închisori și lagăre,  de cei peste 100 de oameni, membri ai grupului sau susținători ai lui.

    Această expoziție ne oferă încă un prilej să-i întâlnim, să le privim chipirile și să le cunoaștem viețile și pătimirilre. Și ne îndeamnă să ne aducem aminte de curajul și credința lor când ne este greu și simțim că nu mai avem speranță.     

    Expoziția va fi deschisă în perioada august-septembrie 2021.

Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.