Libertate, deminitate, credinta (2019-12-16)

Ne face plăcere să vă invităm marți 17 decembrie 2019, ora 16.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției Libertate, demnitate, credință, proiect al Editurii Ars Docendi – Universitatea din București.

Expoziția, dedicată împlinirii a 30 de ani de la Revoluția din Ê¼89, cuprinde mărturii și imagini de la evenimentele de atunci, precum și icoane realizate de copii din Câmpulung, sub coordonarea arh. Anca Mihaela Coșa.

Având în centru volumul Vom muri și vom fi liberi, realizat la inițiativa Irinei Nicolau (Editura Meridiane, 1990), textele și imaginile selectate* surprind mai ales participarea tinerilor și a copiilor Revoluției, care s-au aruncat atunci în valul de entuziasm, curaj și sacrificiu ce ducea spre demnitatea și libertatea noastră.

 

„Acești copii puteau muri în orice clipă, înainte să se inventeze un cuvânt pentru funcția pe care o îndeplineau ei. Unii umplu străzile sub gloanțe (...). Alți copii păzesc noaptea intrările în blocuri, în timp ce la câțiva pași se trage cu pistolul mitralieră. Sunt epuizați, nedormiți, înspăimântați și au drept arme cozi de lopeți. De ce fac asta? Ei simt că trebuie.” (Irina Nicolau, Vom muri și vom fi liberi)

 

„Înainte de 1989, mergeam la biserică doar în noaptea de Înviere. Mă miram atunci de ce femei cu coșuri împodobite rămâneau la slujbă, în timp ce noi plecam repede acasă. Apoi am început să citesc, ca să știu. (…) Acum 10 ani am preluat o librărie, cu cărți, icoane și creioane, încercând să citesc și mai mult. Acolo am început să pictăm, cu copiii, icoane pe sticlă, după modelul sfinților de pe pereți.” (Anca Mihaela Coșa, mamă și arhitect)

 

Expoziția va fi deschisă în perioada decembrie 2019 – ianuarie 2020.

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.