ANUL URMUZ

 Joi, 11 mai 2023, ora 16, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește un eveniment care face parte  din suita de manifestări din acest an  dedicate lui Urmuz, cele mai multe desfășurate la inițiativa și/sau "sub bagheta" academicianului Gheorghe Păun. Sub genericul "URMUZ 2023", întâlnirea cu domnia sa ne va oferi prilejul să aflăm lucruri interesante, mai puțin cunoscute sau inedite despre viața, opera și posteritatea "trist-bizarului" creator și despre „chipurile” prezente pe simeze in expoziția „ Urmuz văzut de mari graficieni ai lumii".


„(...) lumea lui Urmuz pare să fie vrăjită, o lume în care un duh rău, prin procedee magice  a provocat metamorfoze, răsturnări, , mutații contra firii, (...) o parodie a cuvântării și a scriiturii literare, parodie a stilului, a genurilor, a descrierii, a făuririi personajului etc. (Urmuz n.n.) extinde limitele și puterea cuvântului până când provoacă o explozie a sa. El aruncă în aer literatura. (...) Actul său literar reprezintă un fel de sinucidere a literaturii." (Nicolae Balotă, Urmuz, Editura Dacia, Cluj, 1970)
 
În 2023, când s-au împlinit 140 de ani de la naşterea „înainte-mergătorului” avangardelor literare europene (17 martie 1883, Curtea de Argeş),  pe 23 noiembrie  împlinindu-se o sută de ani de la moartea sa (1923, Bucureşti), un veritabil „Festival Urmuz” a fost organizat în judeţul Argeş, sub egida şi cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş. Un punct important în cadrul Anului Urmuz 2023 îl constituie expoziţia de portrete ale lui Urmuz, realizate de autori din întreaga lume, proiect al Filialei Prahova a Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România.. Au fost primite aproape 200 de portrete, din peste 60 de ţări. După expoziţiile de la Curtea de Argeş (19 martie) şi de la Biblioteca Academiei Române din Bucureşti (30 martie), o parte dintre lucrările din proiect sunt expuse acum  la Câmpulung, împreună cu câteva lucrări recente, realizate de cunoscuți artiști plastici musceleni pentru actualul eveniment.
Expoziția este deschisă în perioada 11mai -  9 iunie 2023.
                      Vă așteptăm.
 
                       Ioan Crăciun,
                       Curator al Galeriei Arta

2023-08-01

Expozitie icoane

Marți, 11 aprilie 2023, ora 16.00, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește două evenimente. În  prima parte va  avea loc lansarea la Câmpulung a volumului FORMĂ ȘI CULOARE. Dicționar al artelor plastice din Argeș și Muscel. Sec.XVII-XXI, editura Ecou Transilvan, 2022, Cluj-Napoca. Autoarea, Simona Nagîț, este bibliotecar în cadrul Bibliotecii Județene „Dinicu Golescu” din Pitești și reputat documentarist și cercetător. Rod al unei ample și îndelungate documentări, dicționarul conține un număr impresionant de nume, instituții, monumente și manifestări din domeniul specificat. Este de remarcat și faptul că prefața este semnată de criticul de artă Radu George Serafim.
Volumul va fi prezentat de autoare și de Nadia Baciu Fărcaș, director al editurii Ecou Transilvan.
 
Partea a doua a întâlnirii este destinată vernisajului expoziției „ICOANA - FEREASTRĂ CĂTRE CER”, organizată de Casa de Cultură „Tudor Mușatescu” din Câmpulung Muscel, Uniunea Artiștilor Plastici din Romania și Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană.
Expun doi dintre cei mai apreciați artiști plastici musceleni, nume de referință în domeniul artei religioase:
             Augustin Nicolae Pătru, pictor iconar și restaurator
            Liviu Florian Cioacă, membru al U.A.P.R., filiala Argeș
Invitata galeriei în expoziție: Elena Borundel, doctor în arte vizuale, membru UAPR, filiala București
 
Expoziția va fi deschisă în perioada 11 aprilie - 5 mai 2023.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta  

2023-08-01

Maria Proca Jinga

Începând din data 4 martie 2023 (vernisaj ora 12.00), Galeria Arta din Câmpulung găzduiește expoziția de pictură „Culorile  generozității”, in memoriam Maria Proca - Jinga. 
Expoziția este organizată de fiica pictoriței, Luminița Jinga, în colaborare cu Asociația „Artă, Cultură și Educație Musceleană" și cu Cenaclul I. D. Negulici din Câmpulung. 
Pictoriță de mare sensibilitate, Maria Proca - Jinga a fost membru fondator al Cenaclului I.D. Negulici, deschizând apreciate expoziții personale și participând la numeroase expoziții colective și tabere de creație.
 
"A fost o ființă minunată. Avea vorba blândă și măsurată, privirile și chipul numai zâmbet, deși viața a supus-o la multe încercări. Iubea fără limite, necondiționat: își iubea fetele și nepoții, iubea pictura și poezia, iubea florile, iubea oamenii, nu era în stare să spună o vorbă rea nimănui. Dăruia oricui orice, mai ales tablouri semnate de ea, pentru a genera un moment de bucurie. Avea în privire acea strălucire de sfințenie, acea lumină pe care doar sufletele mari,,  de credință și-o pot însuși. Dacă a suferit chinuitor pentru ceva în ultimii ani de viață, a suferit atunci când nu a mai putut colinda dealurile în căutarea unui colțișor de rai pe care tăsă îl poată descrie în culoare și atunci când, puțin câte puțin, când nu a mai putut merge la vernisajele de la Galeria Arta, când nu a mai putut picta și când nu a mai putut să își descrie în cuvinte sentimentele ce o năpădeau, dorințele ce o ardeau." (Carmen Oprescu, istoric de artă)
 
In expoziție sunt invitați: Luminița Jinga, care expune lucrări executate în tehnica mixtă și obiecte decorative și arh. Răzvan Radu Mălăncioiu cu schițe de arhitectură.
 
In deschiderea evenimentului, un gând din partea galeriei la împlinirea a 120 de ani de la nașterea lui TUDOR MUȘATESCU.
 
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

2023-08-01
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.