Gheorghe Paulian

Galeria Arta din Câmpulung găzduiește, începând de vineri, 24 iunie 2022, expoziția de pictură și grafică de carte DIALOGIL TĂCERII. In memorian Gheorghe Paulian, organizată de Uniunea Artiștilor Plastici din Romania, Asociatia Localităților și Zonelor Istorice și de Artă din Romania și Asociația Arta Culturii și Educației Muscelene. 
Axată pe ilustrație de carte, expoziția iși propune să aducă un omagiu celui care a fost pictorul, graficianul și pedagogul Gheorghe Paulian,  unul dintre cei mai importanți membri ai Cenaclului I. D. Negulici, avand contributii importante la începuturile și dezvoltarea acestuia, la mișcarea artistică musceleană.
Ca invitați in expozitie, se alătură cu pictură artiștii plastici: Mihai Marin Cârstea, Mihai Șerbănescu și Liviu Florian Cioacă, membri ai UAPR, ultimul fiind inițiatorul și catalizatorul evenimentului.
Vernisajul va avea loc vineri, 24 iunie 2022, expoziția fiind deschisă până pe data de 15 iulie 2022. 
 
Vă așteptăm.
 
Ioan Crăciun
Curator al Galeriei Arta  

2022-06-22

EXPOZITIE TUDOR MEILOIU

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește, începând de vineri, 20.05.2022 (vernisaj ora 16), expoziția de pictură si grafică "Dialoguri cromatice", deschisă de artistul plastic TUDOR MEILOIU, membru UAP, Filiala București. 

Invitat in expoziție: Gheorghe OLTEANU, absolvent al Școlii Populare de Artă București, membru al Cenaclului I.D NEGULICI din Câmpulung Muscel.

Absolvent al Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu" din București, secția Pictura (1972) si secția de Muzeologie (1982), Tudor Meiloiu este un nume de referință in plastica națională. Începând din 1970, a deschis numeroase expoziții personale și a participat la zeci de expoziții de grup și tabere de creație, în țară și străinătate.
Lucrări ale artistului fac parte din patrimoniul unor instituții de stat si colecții particulare din Europa, America, Australia s.a.

"Tudor Meiloiu este un pictor insolit. 
El beneficiază de un har aparte, acela de a putea face figurativ din nonfigurativ. Făurește pe suprafețele pictate o lume posibilă și atât de frumoasă, încât creează virtuți estetice vecine cu metafizica. O pace luminoasă conferă lucrărilor sale armonia calmă de ordin cromatic, din care se nasc linii și volute, interferări tridimensionale de aluzii vegetale, de desișuri subacvatice și de pânze croite din culorile lumii..."
(Liviu Tudor Samuilă)

Expoziția, deschisă în perioada 20.05-18.06.2022, va fi prezentată de conf.dr. Radu Adrian
 
Partea a doua a evenimentului va fi dedicată unei evocări în memoria Romaniței Ștențel, scriitoare și jurnalistă, apreciat om de radio, autoare, printre altele, a volumului de interviuri și mărturii "Destine pentru eternitate". 
Prezintă Raluca Tudor, director al Editurii Ravex Coms.

Vă așteptăm.

Ioan Crăciun
Curator al Galeriei Arta

2022-05-17

EXPOZITIE AMANDINE BANESCU


În perioada 23 martie-15 aprilie 2022, Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește un proiect al ilustratoarei Amandine Bănescu.
Expoziția de afișe de eveniment pe care ne-o propune va fi însoțită de o serie de trei ateliere care se adresează liceenilor pasionați de ilustrație.
Amandine are 39 de ani și este de origine franceză, stabilită de 15 ani în România. 
După studii de comunicare în Franța, lucrează 5 ani în publicitate în România, ca art director, devenind ulterior ilustratoare independentă (a lucrat pentru Ordinul Arhitecților din România, Ceau Cinema, BIS Teatru, revista Fabulafia, Editura ART, Institutul Francez, Asociația Enkidu, Domeniul Apold, WWF România, Teatrul Gong Sibiu, Auăleu Teatru ș.a. Puteți descoperi proiectele ei pe: www.behance.net/amandinebanescu). După ce a locuit în București, Sibiu și Timișoara, a hotărât să se stabilească la Câmpulung Muscel împreună cu familia, continuând să ilustreze și să țină ateliere pentru copii și tineri.

„E o bucurie pentru mine să anim ateliere. A surprinde, a provoca, a-i face pe copii conștienți de capacitatea lor de a crea îmi aduc o mare satisfacție. Cât despre creația de afișe, a fost de fiecare dată joaca mea preferată să încerc să surprind esența evenimentului într-un desen care atrage ochiul. Cu atât mai mult cu cât în spatele acestor evenimente am descoperit oameni pasionați, care luptă an de an pentru a oferi comunității proiecte culturale și sociale. Expoziția de la Galeria Arta poate fi privită și ca o plimbare printre aceste inițiative frumoase din România ultimilor 10 ani.” (Amandine Bănescu)

Vernisajul, programat miercuri 23.03.2022, ora 17:30, va include un scurt medalion, realizat de curatorul galeriei, dedicat împlinirii – în 2022 – a 80 de ani de la finalizarea textului și ilustrațiilor volumului Micul Prinț (Le Petit Prince). Autorul, Antoine de Saint-Exupéry, scriitor și jurnalist, aristocrat prin naștere și spirit, a fost în același timp un aviator pasionat și un luptător aprig pentru eliberarea Franței în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

În 31 iulie 1944, a decolat din Corsica în ultima sa misiune. 
Pornea el însuși, atunci, în căutarea Micului Prinț. 

„Dacă vine la voi un copil, dacă râde, dacă are păr de aur, dacă nu răspunde când e intrebat, veți ghici desigur cine e. Fiți buni, atunci! Nu mă lăsați să fiu atât de trist: scrieți-mi de îndată ce s-a întors...”
(Antoine de Saint-Exupery)



Vă așteptăm.


Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta
 
 

2022-02-17

Theodor Aman

Theodor Aman – popas peste timp în Câmpulungul natal

 

Galeria Arta din Câmpulung Muscel găzduiește, începând cu data de 22 februarie 2022, expoziția AMAN – PICTORUL. Pagini de album, realizată cu sprijinul Muzeului Municipiului București, în structura căruia se află Muzeul „Theodor Aman”. Reproducerile expuse (după 30 din cele 167 de picturi din patrimoniul muzeului) au fost selectate din albumul Aman – pictorul. Repertoriul de pictură al Muzeului Theodor Aman, autor Greta Șuteu.

„Această lucrare se ocupă doar de pictorul Aman și doar de pictura aflată în muzeu, urmând ca în viitor să fie abordate și celelalte componente ale creației sale (grafică, sculptură, pictură murală, artă decorativă). Desigur, statutul de pictor este și cel care-l identifică în conștiința publică, dar casa lui, în care se află actualul muzeu, le dezvăluie vizitatorilor un om de cultură complex, cu o solidă educație, care se mișca cu grație printre diversele arte, de la pictură la sculptură, de la muzică la poezie…” (Greta Șuteu)

 Theodor Aman (20 martie 1831 – 19 august 1891) a fost fondator și primul director al Școlii de Arte Frumoase din București (înființată în 1864), dar și coordonator al programelor expoziționale de început de la noi (Expozițiunile artiștilor în viață).

„Aman a produs o adevărată revoluție în epoca sa prin îmbrățișarea unei cariere artistice de neconceput în ochii conservatori ai societății locale, abia desprinsă din amorțeala fanariotă a portului giubelei și ișlicului.” (Adrian-Silvan Ionescu)

„Opera unui astfel de om formează cel mai interesant capitol din istoria începuturilor picturii la noi, căci Aman a fost mai mult decât un mare artist, a fost un deschizător de drumuri noi”. (George Oprescu)

 

Th. Aman s-a născut la Câmpulung Muscel, în casa așa-zisă a „condicarului județului”, din părinți aromâni: serdarul Dimitrie Aman (născut Dimitrie Mihali Dimo) și Despina (Pepica) Aman (născută Paris). Familia Aman, stabilită la Craiova, se refugiase aici în 1828, fugind din calea năvălirilor străine și a epidemiei de ciumă. Chiar dacă șederea la Câmpulung a durat doar câțiva ani, Aman se va întoarce de mai multe ori în Muscel pentru a picta peisaje și scene câmpenești. De aici, propunerea firească, urmată de acordul Muzeului Municipiului București de a sprijini organizarea expoziției la Galeria Arta, un popas al lui Aman peste timp în Câmpulungul natal, acum, la puțină vreme după împlinirea a 190 de ani de la naștere. La proiect s-au alăturat ca parteneri Societatea Culturală Aromână din București și Asociația Culturală „Nicu Hagi” din localitate, promotoare a valorilor armânești și muscelene.

 

Pe lângă peisaje, scene câmpenești și de gen, cu precădere din atelier, am ales pentru expoziție și câteva portrete cu semnificație specială și pentru autorul lor. Desigur, portretul Anei Aman, al doamnei Fălcoianu ș.a., dar și cele comandate de foarte apropiatul său colaborator, Carol Davila, în calitate de director al Eforiei Spitalelor Civile și fondator al Azilului Elena Doamna. E vorba despre portretele care, alături de cel al lui Carol Davila și de altele, s-au aflat în Sala donatorilor de la azil: al Elenei Cuza, al Mariei Davila (născută Marsile), prima soție a lui Davila, și al Anei Davila (născută Golescu-Racoviță), a doua sa soție, prima directoare a așezământului.

Chiar dacă nu fac obiectul albumului, am inclus în expoziție reproducerile a două vitralii ale clădirii Muzeului Aman, reprezentându-i, în viziunea pictorului, pe „Negru Vodă Basarab”, nume cu adâncă încărcătură istorică, legendară și emoțională, și pe „Doamna Marghita”, cum apar în unele texte istorice, sau „Radu Negru Basarab” și „Doamna lui Radu Negru”, cum apar pe vitralii.

 

Am alăturat reproducerilor de pe simeze un stand de expunere, unde, pe lângă albumul Aman – pictorul, se găsesc alte albume/monografii și piese de colecție – cartofilie, filatelie, medalistică –, apărute de-a lungul timpului, dedicate lui Theodor Aman.

 

Expoziția este deschisă în perioada februarie-martie 2022.


Vă așteptăm.
 
Ioan Crăciun,
Curator al Galeriei Arta

 
 

2022-02-17
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.