Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 11 mai 2019, ora 11:30, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziției documentare „Rezistența anticomunistă de la Nucșoara – portrete de familii”.
Realizator: Ioana Voicu-Arnăuțoiu
Design grafic: Oana Carianopol
Partener: Editura Ars Docendi – Universitatea din București
Expoziția este realizată cu ocazia împlinirii a șase decenii de la condamnarea a peste 100 de săteni implicați în rezistența din sudul Făgărașului și aducerea în fața plutonului de execuție a 16 dintre ei și prezintă portretele a 33 de familii care s-au alăturat sau au sprijinit gruparea fraților Arnăuțoiu. Scopul ei este de a prezenta felul în care a decurs viața membrilor familiilor implicate în rezistența anticomunistă în perioada 1949-1958 și repercusiunile suferite (inclusiv de copiii familiilor pedepsite): condamnări, confiscări, deportări cu domiciliu obligatoriu, execuții.
Fotografiile și documentele folosite provin, în cea mai mare parte, din arhiva CNSAS. Pentru creionarea portretelor familiilor din Nucșoara, autoarea expoziției a adăugat fotografii din arhiva personală și fragmente din cărțile și albumele sale referitoare la Grupul de rezistență anticomunistă de la Nucșoara, condus de Toma Arnăuțoiu, publicate începând cu anii ʼ90.
„Sunt aproape 30 de ani de când Ioana Voicu-Arnăuțoiu reface și restituie, cu profesionalism și tenacitate, viețile transformate în drame și tragedii a peste 100 de săteni implicați în rezistența anticomunistă din sudul Făgărașului, regăsindu-și în acest demers propria identitate și destinul singular.
Plecând de la documente CNSAS, sub deviza «Istoria contează», i-a căutat prin desișurile și grotele pădurilor, în beciurile Miliției, Securității și penitenciarelor, în sălile de anchetă și în tribunalele comuniste. Pe cei executați și pe cei stinși în închisori – în cimitire și gropi comune, pe supraviețuitori – pe puținul drum chinuit rămas.
Le-a proiectat apoi chipurile, siluetele și destinele în conferințe și expoziții, în cărți și albume, pe ecrane și pe Internet, până în lumina primei scene a țării.
Fără efortul său, unic și salvator, pentru noi, pentru public, cei mai mulți ar fi rămas, cel mult, niște nume consemnate în arhive și dosare.
Ioana Voicu-Arnăuțoiu, însă, i-a condamnat pe toți la neuitare.” (Ioan Crăciun, Condamnați la neuitare, Cuvânt la vernisajul expoziției de la Teatrul Național)
Expoziția, eveniment de anvergură inaugurat în luna aprilie la Teatrul Național din București, va fi deschisă la Galeria Arta în perioada 11 mai – 1 iunie 2019, urmând a fi itinerată la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței, de la Sighet.
Vă așteptăm.
Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta