Scoala din Galerie (2011-01-22)

   Câmpulungul Muscel, respectând o tradiţie, are de câteva bune decenii o bogată activitate în domeniul artelor plastice. 
   Reîntors la Câmpulung, după 16 ani petrecuţi în Bucureşti constat, nu fără regret, că este necesară reînfiinţarea Şcolii Populare de Artă Plastică, la care mai fusesem profesor timp de doisprezece ani. Motivaţia era şi rămâne încă faptul că prestigiosul Cenaclu local de Pictură „I.D.Negulici” are din ce în ce mai puţini membri, împrospătarea lui impunându-se cu necesitate. Ca atare s-a aleargat prin şcoli, s-a facut vâlvă prin media Câmpulungeană şi, în final, s-a încheagat un nucleu de şapte iubitori ai picturii. Neavând un spaţiu pentru cursuri, deoarece Casa de Cultură Orăşenească este în reparaţii sine die (de peste opt ani!), am apelat la bunăvoinţa doamnei Dana Popescu pentru un atelier pe timpul verii şi  la înţelegerea soţilor Iulia şi Gheorghe Pristavu, patronii Galeriei „ARTA”, pentru găzduirea ucenicilor picturii, cum îmi place să-i numesc, pe timpul iernii, în chiar incinta galeriei. Cum acceptul din partea patronilor s-a făcut cu bucurie, cursurile au debutat cu brio, iar colectivul merge acum deja pe al treilea an, mărindu-se pe parcurs.
   La prima expoziţie anuală a apărut însă o problemă de … antet: de cine ţine galeria? Curatorul Galeriei, domnul Ioan Crăciun, o botează inspirat Şcoala din Galerie . Şi aşa i-a rămas numele. 
În expoziţia actuală (prima a avut loc în 2010) cursanţii etalează pe simezele Galerie cinzeci şi patru de lucrări de grafică şi pictură, unde talentele sunt evidente, ca şi evoluţia lor certă. Bine primită de public şi de media locală, Şcoala din Galerie se adaugă la patrimoniul cultural al Câmpulungului.

Expozitie de pictura si grafica
   Gheorghe Paulian s-a născut în Bucureşti la 30 aprilie 1936. A urmat şcoala primară “Oprea Iorgulescu”, Şcoala Normală “Carol I”, Câmpulung, şi trei şcoli de artă în Piteşti: pictură(trei ani), regie teatru(doi ani), cinematografie(doi ani).
   A fost fondator, alături de prof. Alexandru Donici, al mişcării plastice de amatori în Câmpulung. A participat la toate taberele de creaţie şi la expoziţiile organizate de Centrul de Creaţie Artistică Argeş şi de Cenaclul de Artă Plastică “ I.D.Negulici” Câmpulung, între 1970 şi 1990, unde a obţinut numeroase premii.
   După 1990 a lucrat în presă în Bucureşti şi în paralel a colaborat cu diferite edituri ca autor, redactor şi grafician.
   Reîntors de câţiva ani în oraşul de baştină, continuă să picteze, să scrie şi să predea la o şcoală de artă plastică pe care a înfiinţat-o după o concepţie proprie. Participă activ la viaţa de cenaclu şi la taberele de creaţie plastică.
   In cadrul vernisajului au expus:
  • Maria Răduţ – Floarea soarelui
  • Alma Craioveanu - Geneză
  • Octav Bărbulescu – Studiu de portret
  • Rodica Neleţ – Natură statică cu Cârciumăriţă 

 

vizualizeaza galerie foto

Prezentare video


Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.