Adrian Săvoiu

Editura Ars Docendi – Universitatea din București, editură cu profil academic şi cultural, inițiatoarea colecției Muscel/Câmpulung,  vă invită duminică 20 decembrie 2015, ora 17, la Galeria Arta din Câmpulung,  pentru o retrospectivă a celor 17 volume publicate de Adrian Săvoiu în ultimii 10 ani, integrate acestei colecții. Autorul și invitații săi vă așteaptă să fim împreună la ceas aniversar, cu evocări despre oameni și călători prin Muscel, scrisori roase de vreme și fotografii din arhive personale, mărturisiri ale peregrinilor și istorii uitate ale locului.  

Pentru majoritatea proiectelor sale, Adrian Săvoiu a avut un parteneriat permanent cu Editura Ars Docendi, unde şi-a publicat cea mai mare parte a volumelor. Între ele se înscriu Câmpulung Muscel. Scrinul cu amintiri (2005, ed. a II-a 2008) şi Magazinul de bric-à-brac literar (2009), axate pe subiecte de istorie literară, portretizări, evocări şi reconstituiri. Autorul a publicat, folosind arhiva proprie, corespondenţa primită de Mihai Moşandrei de la diverşi scriitori, precum şi corespondenţa trimisă acestuia de unchiul său, poetul Dimitrie Nanu, în volumul  Dimitrie Nanu – Mihai Moşandrei. Corespondenţă (2010).

O colecţie de documente ale timpului (note şi impresii de călătorie) este crestomaţia Câmpulungul în mărturiile vremii (2008), care adună cele mai interesante pagini scrise de călătorii români şi străini care au trecut prin Câmpulung de-a lungul a peste trei secole. Pe linia aceleiaşi pasiuni pentru istoria Muscelului se înscriu volumele Mănăstirea Nămăeşti în mărturisiri ale peregrinilor (2010), Muscelul. Mărturii în timp (2012), precum şi albumele cu imagini-document Chipuri de odinioară din Muscel (2010 - coautor), Monumente istorice ale României. Tipuri din judeţele Argeş şi Muscel. Anul 1893 (2011), Prin Câmpulung şi pe muscelele lui (2012 – coautor).

 Preocupat de cartografia medievală, Adrian Săvoiu a comentat primele hărţi în care apare oraşul Câmpulung în volumul  Câmpulungul pe hărţi ale lui Johannes Honterus şi Sebastian Münster (2009). Pornit în recuperarea memoriei ascendenţilor săi direcţi, a reconstituit prin documente şi  mărturii orale istoria a cinci generaţii din familia sa şi, în special, a tatălui, în lucrări precum Săvoiu – cronica unei familii din Muscel şi Profesorul Benone Săvoiu – 100 de ani de la naştere. Pentru toate volumele şi albumele menţionate s-au organizat lansări, atât la târgurile internaţionale de carte Gaudeamus şi Bookfest din București, cât și la Galeria Arta din Câmpulung.

 

 Vă aşteptăm

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mihai Tica Rumano

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 19 decembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul unei expoziţii cu lucrări de pictură şi grafică din colecţia Mihai Tican Rumano, donată de scriitor în anii `60 comunei Berevoeşti-Muscel.

Vor fi expuse lucrări semnate de Corneliu Baba, Kimon Loghi, Tia Peltz, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Ipolit Strâmbu, Iosif Steurer, Ecaterina Delighioz, Gheorghe Simmota, Constantin Isachie, Dan Băjenaru, Constantin Vasilescu, Mica Şerbu, Aurelia Orghidan Ananescu, Gheorghe Zidaru, Ioan Papazoglu, Elena Petraglu, V. Rudeanu şi alţii. Cu această ocazie, se va face o prezentare a biografiei şi operei scriitorului Mihai Tican Rumano şi va fi organizat un ministand de carte cu cele mai importante ediţii princeps şi reeditări ale volumelor acestuia.   

Vernisajul va fi completat cu prezentarea lucrării Satul Berivoeşti (Muscel). Obştea Moşnenilor, autor Vasile V. Caramelea, reeditarea ediţiei din 1946. Aceasta a fost lansată de Editura Ars Docendi în cadrul Târgului Educaţiei al Universităţii din Bucureşti şi prezentată la Salonul Internaţional de Carte Bookfest şi la Simpozionul naţional 100 de ani de la naşterea Profesorului Vasile V. Caramelea, organizat de Institutul de antropologie Fr. I. Rainer al Academiei Române. 

Evenimentul, care marchează 120 de ani de la naşterea lui Mihai Tican Rumano şi centenarul naşterii lui Vasile V. Caramelea, este organizat în colaborare cu Primăria Comunei Berevoeşti şi cu Societatea Culturală "Mihai Tican Rumano" din aceeaşi localitate.Expoziţia va fi deschisă în perioada 19 decembrie 2015 - 22 ianuarie 2016.

Vă aşteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-12-16

Mozaic din Mesopotamia

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Mozaic din Mesopotamia. Expune artistul plastic Ammar Al Nahhas, membru al Asociaţiei de Arte Frumoase din Siria. 

Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Damasc, secţia Sculptură, Ammar Al Nahhas a deschis numeroase expoziţii în Siria şi în străinătate. În 2006, s-a stabilit în România, unde a debutat în 2010, la Galeria Basil, cu expoziţia Orient`s History, avându-l ca invitat special pe criticul şi istoricul de artă Virgil Mocanu. S-a impus rapid în peisajul plastic românesc, cu manifestări de înaltă ţinută artistică, majoritatea în Bucureşti, dar şi în provincie (Sinaia, Curtea de Argeş, Sighişoara, Târgovişte, Târgu Mureş etc). În acest an a fost participant la Tabăra de pictură Oratia (Dâmbovicioara).

"Schimbarea majoră de peisaj produsă o dată cu venirea în România a necesitat o oarecare reformulare a limbajului plastic şi, în special, a reţetei cromatice anterioare. Cu toate acestea, Ammar Al Nahhas nu şi-a diminuat în niciun fel vigoarea identităţii stilistice originare, insistând în majoritatea tentativelor  de a imortaliaza  pe pânză sau pe hârtie privelişti ori scene ce îi erau în principiu străine, pe relevarea similitudinilor inerente constant descoperite de artistul autentic în cele mai diverse configuraţii vizuale preexistente transcrierii lor ca structuri de semne şi simboluri plastice. (...) Lucrările sale ilustrează într-o manieră remarcabilă ataşamentul indubitabil al lui Ammar Al Nahhas faţă de spiritul culturii orientale, dar şi deschiderea sa spre alte orizonturi de gândire şi de înţelegere a genezei, determinării şi finalităţii actului de transfigurare artistică. (...) Continuând într-o manieră cât se poate de personală experienţa estetică a lui Fateh Al Mudarris, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din Siria zilelor noastre, fost profesor la Universitatea din Damasc, poziţie din care a exercitat o influenţă covârşitoare asupra multora dintre studenţii săi (un fel de Corneliu Baba ori Alexandru Ciucurencu din cel mai longeviv oraş-capitală cunoscut în istorie),  dar fiind receptiv şi la sugestiile compatibile cu propria sa viziune stilistică provenite din diferite zone şi sfere cultural-artistice, orientale şi europene, cu care a intrat în contact, Ammar Al Nahhas promite să-şi impună numele nu numai în pictura contemporană a ţării sale, ci chiar şi în cea românească, la diversitatea şi dinamismul manifestărilor prezente ale căreia contribuie, iată, cu modestie şi onestitate, prin tot mai desele expoziţii personale ori de grup la care îşi invită vizitatorii, şi ei parcă din ce în ce mai mulţi la număr, mai motivaţi şi mai statornici." (Corneliu Ostahie) 

Expoziţia este organizată în colaborare cu 
Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România şi Casa de Cultură Tudor Muşatescu din Câmpulung Muscel şi va fi deschisă în perioada 14 noiembrie - 10 decembrie 2015.

Vă aşteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

2015-11-10

Arta traditionala

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 17 octombrie 2015, ora 11 la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei Artă tradiţională şi spiritualitate românească. Expun Rodica Ivancu - modele de cusături româneşti pictate pe sticlă; Zizica Mihai Stoicescu - artă populară şi religioasă şi elevi ai Cercului de pictura Culoare şi vis din Corbeni Arges.

Expozitia va fi deschisă în perioada 17 octombrie-6 noiembrie 2015.

Vă aşteptăm!

2015-10-13

Expozitie Cornel Ionescu

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 12 septembrie 2015, ora 15, la Galeria „Arta” din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură a artistului plastic Cornel Ionescu.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România, absolvent al Universităţii de Artă „N. Grigorescu” din București, Secţia Pictură, în 1980, Cornel Ionescu este unul dintre numele cele mai importante din plastica română contemporană. A deschis numeroase expoziţii în ţară şi în străinătate, având multe lucrări în patrimoniul unor instituţii de cultură şi în colecţii private.

"Cornel Ionescu şi-a creat propriul univers stilistic, original şi emblematic, acela al naturilor statice, dar îndeosebi o lume a esteticului şi a dragostei de frumos, mijlocită de graţia şi suavitatea balerinelor. (...)  Ca o baladă sau un cântec şoptit, balerinele par a fi înconjurate de un halou abia bănuit, de efemeritate, de o frumuseţe intangibilă, specifică scenei." (Maria Oprea)

Expoziţia, care are ca invitat pe regizorul Şerban Marinescu, va fi deschisă în perioada 12 septembrie - 9 octombrie 2015.

2015-09-09

Bogdan PETRY

Cu prilejul trecerii glorioase în cea de-a doua jumătate de secol de înaltă prestaţie caricaturală, de-a pururi tânărul şi ferice Bogdan Petry (grafician, plastician, magician etc. la Academia Caţavencu, Caţavencii ş.a.) va deschide vineri 17 iulie 2015 un salon de operaţii estetice, la Galeria Arta din Câmpulung.

 

Evenimentul se va desfăşura în două etape:

- ora 16.00
        În cadrul unui workshop live, maestrul îşi va lua nasul la purtare prin salon şi va face figuri pentru cei mai curajoşi şi mai dornici de senzaţii tari şi de amintiri de neşters.
- ora 17.00
         Artistul va inaugura expoziţia Bogdan Petry 50, tăind panglica ombilicală a noului său produs de concepţie.
 

Grăbiţi-vă să prindeţi bonul de ordine

2015-07-16
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.