Chipuri de odinioară din Muscel


Acest album spune o "poveste" de acum o sută de ani. Ştergând uitarea de pe vechi fotografii de familie sau de cărţi poştale ilustrate rătăcite prin sertare, el vrea să reconstituie o lume dispărută, dar plină de farmecul amintiriiO lume a oamenilor obişnuiţi, normală, uneori mondenă, alteori uşor desuetă, răzbate din clişeele unor fotografi numiţi Cavallar, Speek, Munteanu, Constantinescu ori Dobrescu. Multe imagini îşi au magia lor, precum cea în care Miss Muscel 1929 zâmbeşte galeş. dincolo de timp, puţin trist, asemenea Giocondei. Chipul ei se întrupeză parcă dintr-o ceaţă şi rămâne astăzi învăluit într-unindescifrabil mister.

 

2010-07-23

Bogdan Petry

Atunci când Câmpulungul sărbătoreşte zilele oraşului, Bogdan Petry se reîntoarce acasă pentru a se întâlni cu prietenii, dar niciodată nu vine singur ci împreună cu personajele sale. Anul acesta pe simezele Galeriei Arta au fost aşezate personajele care populează politica şi viaţa publică a României, "stilizate" evident de mâna plină de har şi umor a lui Bogdan Petry, Personalităţile devenite personaje au fost supuse unui proces de îmbătrânire rapidă de către caricaturist, astfel încât publicul a vut parte de o călătorie în timp şi de o întâlnire cu nişte oameni care acum ne conduc viaţa, ridaţi, dar nu neapărat mai inteligenţi.

2010-06-21

lansare de carte

"Frânturi de viaţă - amintiri, pagini de istorie şi geografie locală" realizată de Nicolae Vintilă este o culegere de reflecţii a unui profesor câmpulungean. Este o carte de amintiri despre oameni şi întâmplări dar şi despre lecturile care l-au format şi l-au însoţit întreaga viaţă. Scrierea este o trecere de la realitate la ficţiune, de la descrierea oamenilor din jur la personaje din romane care au trăsături comune, sau descrierea unor evenimente transpuse prin intermediul versurilor scrise de marii poeţi.

"Însemnări amânate " scrisă de Ion Dudu Vlădău este tot o carte de amintiri scrise însă versificat. Cartea aminteşte într-un fel de epopeile antice, pentru că există un personaj central, autorul însuşi, care trece prin diverse situaţii.

Ion Dudu Vlădău şi Nicolae Vintilă sunt la ora debutului, unul târziu dacă e să ne raportăm la vârstă, dar  aşteptat de toţi cei care le cunosc pasiunea pentru literatură.

2010-06-09

Graffiti şi carte

Gabriel Daradici şi Daniel Fira sunt doi tineri artişti cărora le place adrenalina. au ales să se exprime prin intermediul graffiti-ului, o formă de pictură controversată dar care treptat capătă valoare de artă. Găzduirea lucrărilor lor de graffiti la Galeria Arta este o demontraţie a faptului că desenele de pe metrouri, poduri sau clădiri nu sunt dor o formă de manifestare a unor tineri excentrici ci o modalitate de exprimare plastică. Cei doi au şi avantajul de a fi sprijiniţi şi educaţi artistic de pictorii Constantin şi Iulia Daradici, iar desenele lor nu sunt doar mesaje adolescentine ci o îmbinare între formă şi culoare.

Evenimentul găzduit de Galeria arta a avut parte şi de o lansare de carte, "Din natură adunate" semnată de Carmen Ungureanu. Aici este vorba de o manifestare artistică prin intermediul cuvintelor a unei pictoriţe care face parte din noua generaţie de artişti plastici  câmpulungeni.

2010-05-16

Câmpulungul în imagini

Câmpulungul în imagini este o expoziţie de fotografie realizată de către elevi şi foşti elevi ai Colegiului "Dinicu Golescu". Provocarea tinerilor fotografi a fost să prezinte oraşul în care locuiesc aşa cum îl văd şi percep în fiecare zi, iar rezultatul a fost unul spectaculos. "Oraşul lor" este unul în care soarele explodează când apune, unde propriul liceu este surprins de parcă ar vrea să povestească despre destinele miilor de elevi care i-au trecut pregul, copacii înfloresc de parcă ar fi un câmp de bumbac copt, iar casele ascund legende senzaţionale. Câmpulungul tinerilor seamănă izbitor cu cel prezentat în vechile ilustrate de la începutul secolului XX, păstrarea aspectului oraşului nefiind o demontraţie a faptului că nu evoluează ci a importanţei păstrării tuturor elementelor care fac din prima capitală românească o cetate unică.

 

2010-05-16

Scoala din Galerie

Galeria Arta a devenit şcoală pentru tinerii care vor să înveţe să picteze dar şi să-şi completeze  informaţiile din domeniul artei. Profesor este Gheorghe Paulian, pictor dar mai ales dascăl pentru multe generaţii de artişti plastici. Şcoala din Galerie a reuşit să suplinească neputinţa autorităţilor locale de a oferi un spaţiu în care să se realizeze cursuri dedicate celor care vor să se iniţieze în domeniul artelor plastice, dar s-a dovedit că, varianta de rezervă a fost una mult mai bună. Gheorghe Paulian a reuşit să strângă în jurul său mulţi tineri (fizic dar şi spiritual). Este un fel de "Academia lui Paulian".

Ca orice şcoală, cea din galerie are teze şi examene. Pentru aspiranţii la titlul de "artist plastic" examenul a fost o primă expunere publică a lucrărilor.

2010-02-12
expozitii mai vechi
Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.