Mihai Coțovanu (2018-07-14)

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 iulie 2018, ora 11.00, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc un dublu eveniment: 
  • prezentarea albumului Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București, autor Adrian Matei Alexandrescu, versiune franceză Măriuca Alexandrescu, Editura Basilica, București, 2017

  • vernisajul expoziţiei de pictură Dramatismul și sublimul în artă a artistului plastic Mihai Coțovanu 
Albumul Programul iconografic de tradiție bizantină și variante ale sale în pictura bisericilor din București este una dintre lucrările de referință din domeniul precizat în chiar titlul lucrării.  

Adrian Matei Alexandrescu este licenţiat al Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1974). A susținut doctoratul în Teologie (1997), cu teza Icoana în Iconomia mîntuirii. Erminia picturii bizantine şi arta creştină eclesială.
Până în 2013 a fost lector universitar la Facultăţile de Teologie Ortodoxă din Bucureşti şi Iaşi: predare de cursuri licenţă/masterat la discipline de profil teologico-artistic: Arta creştină eclesială, Studiul erminiei bizantine, Estetica teologică, Metode de intervenţie asupra operei de artă, Studiul tehnicilor vechi şi tradiţionale, Arta monumentală bizantină (sec IV-VI), Icoana bizantină – de la comunicare la comuniune, Icoana bizantină în spaţiul eclesial ortodox, Practică de şantier (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” din Bucureşti), respectiv Istoria artei, Istoria artei universale şi româneşti (Artă creştină), Arta creştină românească, Arta bizantină, Elemente de artă şi arhitectură bisericească, Elemente de liturgică şi erminie bizantină, Elemente de iconografie şi iconologie, Practică de specialitate (la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iaşi).
A tradus 12 lucrări din domeniu, a publicat numeroase studii și articole în reviste de specialitate din țară și din străinătate, a conceput și  a pus în practică importante proiecte de pictură „din nou” în tehnica frescă la biserici din capitală și din provincie.
Este autor al unor importante lucrări de artă (pictură murală și restaurare).

Măriuca Alexandrescu (Berechet) este absolventă a Facultății de Limbi Romanice – secția română-franceză, Universitatea din București. În perioada 2000-2011 a fost cadru didactic universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă, Universitatea din București. În prezent este traducătoare și colaboratoare externă a Patriarhiei Române.
Începând cu 1997 a tradus din și în franceză peste 20 de lucrări (din domeniile teologie și istorie) pentru edituri de prestigiu din țară și din străinătate, precum: Calea Asceţilor (Le chemin des ascètes), de Tito Colliander, Editura Institutului Biblic şi de Misiune al BOR, Bucureşti, 1997, reeditat la Editura Humanitas, Bucuresti, 2003; Nevoia de icoană (Dialogue avec un peintre d’icônes), de Michel Quenot, Editura Sophia, Bucureşti, 2006; Sfântul Serafim de Sarov, de Michel Evdokimov, Editura Sophia, Bucureşti, 2010; Bizanțul și creștinismul, de Olivier Clement, Editura Nemira, 2017.
 
 
Mihai Coțovanu este absolvent al Academiei de Arte „George Enescu” din Iași (1995).
Membru al U.A.P.R., Filiala Iaşi, din 1997.
Artist plastic cu o foarte bună cotă națională, a deschis expoziții personale în galerii de referință (București, Iași, Brașov, Sofia, Castelul Bruhl, Germania ș.a.) și a participat la expoziții concurs și de grup importante (Dominius – București, Palatul Culturii – Iași, Muzeul Municipiului București, ICR Budapesta, Sozopol, Muzeul Cotroceni etc) și tabere artistice de creație.
Opera sa artistică constituie subiectul câtorva remarcabile albume de artă realizate de importanți critici de specialitate: Penelul și paleta. Mihai Coțovanu, semnat de Valentin Ciucă, Arta întru desăvârșire, semnat de Mircea Deac, și Spiritualitate, tradiție. Mihai Coțovanu, prefațat de Tudor Octavian.
Mihai Coțovanu este „un continuator sincer şi talentat al tradiţiei. (...) Întreaga sa pictură este o expresie a adevărului, a sincerităţii, a emoţiei, a talentului neobosit. Forţa sa de muncă este impresionantă, fiind împins înainte de un foc misterios şi mistuitor numit talent...” (Mircea Deac)

Expoziția de pictură Dramatismul și sublimul în artă este deschisă în perioada 9 - 19 iulie 2018.  
  

Vă aşteptăm.

Ioan Crăciun,
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

video

foto
vizualizeaza galerie foto

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.