Mozaic din Mesopotamia (2015-11-10)

Ne face plăcere să vă invităm sâmbătă 14 noiembrie 2015, ora 11, la Galeria Arta din Câmpulung Muscel, unde va avea loc vernisajul expoziţiei de pictură Mozaic din Mesopotamia. Expune artistul plastic Ammar Al Nahhas, membru al Asociaţiei de Arte Frumoase din Siria. 

Absolvent al Facultăţii de Arte Plastice din Damasc, secţia Sculptură, Ammar Al Nahhas a deschis numeroase expoziţii în Siria şi în străinătate. În 2006, s-a stabilit în România, unde a debutat în 2010, la Galeria Basil, cu expoziţia Orient`s History, avându-l ca invitat special pe criticul şi istoricul de artă Virgil Mocanu. S-a impus rapid în peisajul plastic românesc, cu manifestări de înaltă ţinută artistică, majoritatea în Bucureşti, dar şi în provincie (Sinaia, Curtea de Argeş, Sighişoara, Târgovişte, Târgu Mureş etc). În acest an a fost participant la Tabăra de pictură Oratia (Dâmbovicioara).

"Schimbarea majoră de peisaj produsă o dată cu venirea în România a necesitat o oarecare reformulare a limbajului plastic şi, în special, a reţetei cromatice anterioare. Cu toate acestea, Ammar Al Nahhas nu şi-a diminuat în niciun fel vigoarea identităţii stilistice originare, insistând în majoritatea tentativelor  de a imortaliaza  pe pânză sau pe hârtie privelişti ori scene ce îi erau în principiu străine, pe relevarea similitudinilor inerente constant descoperite de artistul autentic în cele mai diverse configuraţii vizuale preexistente transcrierii lor ca structuri de semne şi simboluri plastice. (...) Lucrările sale ilustrează într-o manieră remarcabilă ataşamentul indubitabil al lui Ammar Al Nahhas faţă de spiritul culturii orientale, dar şi deschiderea sa spre alte orizonturi de gândire şi de înţelegere a genezei, determinării şi finalităţii actului de transfigurare artistică. (...) Continuând într-o manieră cât se poate de personală experienţa estetică a lui Fateh Al Mudarris, unul dintre cei mai importanţi artişti plastici din Siria zilelor noastre, fost profesor la Universitatea din Damasc, poziţie din care a exercitat o influenţă covârşitoare asupra multora dintre studenţii săi (un fel de Corneliu Baba ori Alexandru Ciucurencu din cel mai longeviv oraş-capitală cunoscut în istorie),  dar fiind receptiv şi la sugestiile compatibile cu propria sa viziune stilistică provenite din diferite zone şi sfere cultural-artistice, orientale şi europene, cu care a intrat în contact, Ammar Al Nahhas promite să-şi impună numele nu numai în pictura contemporană a ţării sale, ci chiar şi în cea românească, la diversitatea şi dinamismul manifestărilor prezente ale căreia contribuie, iată, cu modestie şi onestitate, prin tot mai desele expoziţii personale ori de grup la care îşi invită vizitatorii, şi ei parcă din ce în ce mai mulţi la număr, mai motivaţi şi mai statornici." (Corneliu Ostahie) 

Expoziţia este organizată în colaborare cu 
Asociaţia Localităţilor şi Zonelor Istorice şi de Artă din România şi Casa de Cultură Tudor Muşatescu din Câmpulung Muscel şi va fi deschisă în perioada 14 noiembrie - 10 decembrie 2015.

Vă aşteptăm!

Ioan Crăciun
Director al Editurii Ars Docendi
Curator al Galeriei Arta

video

Realizare si gazduire Web: Digital Cable S.A.